Novak je takmičenje u grupnoj fazi na završnom Mastersu u Torinu završio sa maksimalnim učinkom od tri pobede!

U okviru poslednjeg susreta u Crvenoj grupi Novak je posle neverovatne borbe srušio Danila Medvedeva (Rusija, 4) rezultatom 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:2) i došao do maksimalnih 600 ATP poena u uvodnom delu takmičenja.

Iako je meč bio bez rezultatskog značaja (Novak je pre dva dana obezbedio prvo mesto u grupi), teniseri su odigrali kao da je u pitanju finale, pružili nadljudsku snagu i pokazali zašto su veliki šampioni.

Susret je trajao tri časa i 11 minuta, što je najduži meč na turniru.

„Osećam veliko olakšanje. Danil i ja smo imali velike bitke i ranije, znao sam da je ovo njegov poslednji meč u sezoni. Nije želeo da mu se sezona završi porazom. Odlično sam počeo, imao sam rane šanse i brejk lopte, ali je u važnim momentima dobro igrao. Mislim da je bila jedna brejk lopta na dug reli u drugom setu, sve ostalo su bili dobri servisi“, rekao je Novak.

Prvi set trajao je 46 minuta, a nakon što su u šestom i sedmom gemu teniseri propustili po jednu brejk loptu, Novak je u osmom gemu konačno oduzeo servis Medvedevu i tako osigurao osvajanje prvog dela igre.

I drugi set bio je prilično „tesan“. Novak je u devetom gemu spasio tri brejk-set lopte, treću sa spektakularnim vinerom. Teniseri su i u nastavku pružili sjajan tenis, pa je na red došao taj-brejk u kojem je više sreće ima ruski teniser. 7:6 (7:5) posle jednog časa i devet minuta igre.

Treći set bio je prilično iscrpljujući, naročito deveti gem, koji je trajao 18 minuta i u kojem je Novak pretrpeo brejk. Medvedev je u narednom gemu servirao za pobedu ali je Novak u stilu najvećeg šampiona vratio brejk i izjednačio na 5:5. Novi taj-brejk, ali ovog puta sa zamenjenim ulogama. Novak je pokazao nadmoćnu igru i slavio rezultatom 7:2.

„Nisam se fizički dobro osećao u trećem setu, mnogo sam se mučio. To je ipak bitka, bilo je bitno da ostanem u igri. Jako sam ponosan što sam uspeo da pronađem neophodnu energiju i fokus, da se vratim u meč. Gubio sam 4:5, on je servirao za pobedu, jednostavno, uspeo sam da mu pročitam servise, stabilizujem igru i dobijem taj-brejk. Prvih šest poena je bilo sjajno, odlučujuće. Teška tri meča za njega, svaki put je izgubio 7:6 u trećem, ali jako ga poštujem.“

Statistika meča: as poeni (9-16), dvostruke servis greške (3-2), direktni poeni (46-41), neiznuđene greške (44-34), broj osvojenih poena (138-119).

Nole će kao prvoplasirani iz Crvene grupe u polufinalu Nitto ATP Finala u subotu od 14 časova igrati protiv Tejlora Frica (8), koji je takmičenje u Zelenoj grupi završio na drugom mestu zahvaljujući pobedama nad Nadalom i Ožer-Alijasimom.

Pet međusobnih susreta je iza srpskog i američkog tenisera. Novak je bez poraza.

U drugom polufinalu sastaju se Kasper Rud (Norveška, 3) i Andrej Rubljov (Rusija, 6).

Fotografija: Profimedia

Podeli post