Novak posle velike borbe stigao do prve pobede na ovogodišnjem Vimbldonu!


Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo 133. izdanja Vimbldona.

Treći nosilac je posle fantastične borbe koja je trajala tri časa i 51 minuta savladao 68. tenisera sveta, Olivijea Rohusa iz Belgije rezultatom 3:2, po setovima 4:6, 6:2, 3:6, 6:4, 6:2.

Tako je Novak smanjio prednost Rohusa u međusobnim duelima na 3:2.

Početak susreta nije nagoveštavao brejk tokom uvodne faze. U famoznom, sedmom gemu, razigrani i uvek neugodni Belgijanac oduzima servis Novaku za prednost od 4:3. Neposredno u sledećem, srpski teniser je propustio dve brejk lopte, što je omogućilo Rohusu da set okonča u svoju korist rezultatom 6:4 posle 46 minuta igre.

Konci su bili u Novakovim rukama u drugom setu. Načinio je treći nosilac jedan brejk, usledio je drugi i semafor je pokazivao 5:0. Uspeo je Rohus da vrati jedan brejk, smanji na 5:2, da bi Novak u osmom gemu oduzeo servis bez izgubljenog poena, koji mu je doneo izjednačenje u setovima.

U trećem setu dominaciju je ponovo uspostavio 168 cm visoki belgijski igrač, iako je statistika i dalje bila na Novakovoj strani. Dva puta je brejknuo Đokovića, poveo sa 3:0. Srpski teniser je vratio jedan brejk i potom ispustio jednu šansu da poravna rezultat na 3:3. Kiša brejkova se nastavila. Rohus, Novak, Rohus i set je završen rezultatom 6:3 za 68. igrača ATP liste.

Pred početak četvrtog seta napravljena je pauza od oko 40 minuta kako bi iznad centralnog terena bio uspostavljen krov i uključeni reflektori.

U nastavku, svežije je delovao Novak, koji je prvi stigao do brejka i vođstva od 2:1. U četvrtom gemu Srbin je spasio dve brejk lopte. Gemovi su trajali sve duže, na terenu je bilo sve dramatičnije. Pri rezultatu 5:3 Rohus je spasio dve set lopte i „naterao“ Novaka da u narednom gemu servira za 2:2. Đoković je to uspešno realizovao, nakon što je spasio dve brejk lopte Belgijanca.

Odlučujući set pružio je najatraktivniji i najkvalitetniji tenis iako su teniseri bili na izmaku snage. Nije počelo povoljno po Novaka. Rohus je prvi napravio brejk i poveo sa 2:0. Međutim, tada se srpski teniser potpuno podigao, načinio tri brejka, vezao šest gemova i u samo minut pre ponoći po našem vremenu došao do značajne pobede na startu Vimbldona.

Statistika meča je krajnje neverovatna: as poeni (17-1), duple servis greške (12-4), direktni poeni uključujući servis (96-33), neiznuđene greške (60-24), broj osvojenih poena (167-144).

“Ne osećam se kao da mi je sreća pomogla sinoć. Bio je veliki i težak meč i ja sam tek u drugom delu igre počeo da igram kako treba. Rohus je vrlo nezgodan igrač, naročito na travi. Retko vam daje tu slobodu da postižete lagane poene. Iako nisam blistao, ne nedostaje mi motivacija kada je reč o Vimbldonu. Imam ogromnu želju da ovde stignem što dalje, ali moram da idem meč po meč“, rekao je Novak.

U drugom kolu najprestižnijeg turnira današnjice, Novak će u sredu igrati protiv Amerikanca Tejlora Denta, 97. tenisera svetske rang liste sa kojim se do sada nije sastajao.

Dent je plasman u drugo kolo izborio pobedom nad Huanom Ignacijom čelom iz Argentine rezultatom 3:1.

Podeli post