Novak razbio Federera u polufinalu Majamija! U finalu protiv Mareja!


Veličanstvanim trijumfom u polufinalu „Sony Ericsson Open“-a, Novak je i definitivno stavio tačku na „krizni“ period sezone.

Najbolji srpski teniser po treći put u svojoj karijeri naterao je Rodžera Federera da mu čestita nakon završetka meča. Posle jednog časa i 46 minuta igre, rezultat je glasio 2:1 (3:6, 6:2, 6:3) u korist šampiona iz 2007. godine.

Ako se po jutru dan poznaje, onda to sigurno nije bio slučaj na Centralnom terenu teniskog kompleksa u Ki Biskejnu u petak popodne. Rodžer Federer, drugi igrač planete, odlično je startovao meč protiv Novaka, prvi napravio brejk u četvrtom gemu, isti još jednom duplirao i poveo sa 5:1. Srbin je u nastavku uspeo da anulira jedan, ali je Švajcarac pri vođstvu od 5:3 bio na visina zadatka i uzeo prvi set (6:3).

U naredni set Novak je ušao na najbolji mogući način. Već u drugom gemu pravi drugi brejk u meču, a par minuta kasnije semafor pokazuje rezultat 3:0. Federer je ovu prednost uspeo da smanji na 3:2, da bi zatim sjajni Novak još jednom oduzeo servis rivalu i poveo sa 4:2. I tu nije nameravao da se zaustavi, već je bivšeg broja jedan ponizio još jednim brejkom i izjednačenjem u setovima nakon 6:2.

Frustracije dvostrukog šampiona Majamija nastavile su se u odlučujućem setu. Novak ponovo pokazuje magiju u kombinaciji sa greškama protivnika i dolazi do novog brejka za 2:0. U trećem gemu, pri 30:0 za srpskog tenisera, Federer je bukvalno „poludeo“ i razbio reket od teren, što je gotovo neverovatan prizor koji nije priuštio ljubiteljima tenisa još od juniorskih dana. Novak je vrlo pametno umeo da iskoristi ovu situaciju i dolazi do četvrtog uzastopnog brejka nad vlasnikom 52 ATP titule, i 4:0.

U predstojećem gemu, Švajcarac je uspeo da se sabere, vraća jedan brejk, ali to mu nije bilo dovoljno da zaustavi Novaka, koji se skoncentrisao na svoje servis gemove, za ogromnu pobedu i plasman u finale Masters 1000 turnira u Majamiju, na kome je prošle godine poražen već u drugom kolu.

Tokom meča, Federer je načinio čak 47 neiznuđenih grešaka, 17 više od Noleta, osvojio 22 vinera, naspam Novakovih 20. Konačan bilans brejkova bio je 6:4 u korist trećeg tenisera sveta, koji će tu poziciju zadržati i nakon turnira bez obzira na ishod finalnog duela.

“Strpljenje je bilo ključ, a to nisam imao u prvom setu“, podsetio je Novak da je duel počeo vođstvo Švajcarca.

“Uslovi za igru su bili izuzetno teški. Vetar je bio prijatan za ljude koji su bili u publici, ali nama na terenu je doneo mnogo muka. Zato je bilo mnogo više grešaka nego direktnih poena“, objasnio je Đoković.

Subota je dan u kome će Nole imati vremena da se odmori i spremi taktiku za nedeljno finale u kome će sačekati Endi Mareja, koji je posle takođe tri seta bio bolji od Argentinca Huan Martin Del Potra.

Biće to sedmi duel Srbina i Britanca, a trenutno prednost drži Novak – 4:2.

Za plasman u finale Ki Biskejna Novak je obezbedio novih 600 ATP poena i ček na 295.500 američkih dolara. Titula donosi novih 400 poena i konačnu zaradu od 605.000 zelenih novčanica.

Podeli post