Novak Đoković postao je prvi teniser koji se kvalifikovao za Nitto ATP finale koje će se od 14. do 21. novembra premijerno održati u areni „Pala Alpitour“ u italijanskom gradu Torinu.

Najbolji teniser sveta je zahvaljujući osvajanju 20. gren slem titule u karijeri obezbedio 14. učešće na završnom turniru, na kojem je trijumfovao pet puta do sada.

„Srećan sam što sam se tako rano plasirao za turnir u Torinu. Italijani su veliki ljubitelji tenisa, tako da sam siguran da će to biti sjajan događaj sa fantastičnom atmosferom“, rekao je Novak.

„Novakovi rezultati ove sezone nisu ništa drugo do izvanredni. Nitto ATP finale rezervisano je za najbolje i kvalifikacija za ovaj turnir 14. put u karijeri je odraz Novakove izvanrednosti iz godine u godinu. Radujemo se što ćemo biti svedoci njegovog nastavka ‘jurenja’ istorije u Torinu“, rekao je Andrea Gaudenci, predsedavajući ATP-a.

„Oduševljeni smo činjenicom da ćemo imati svetskog broja 1 u Torinu na prvom izdanju Nitto ATP finala u ovom gradu. Đoković nije samo veliki šampion, već je i miljenik italijanske publike“, izjavio je Angelo Binagi, predsednik Italijanske teniske federacije.

Novak je prvi na ATP trci sa 7.170 poena, a slede ga Stefanos Cicipas (4.570) i Mateo Beretini (3.505).

Na ATP finalu je učestvovao između 2007. i 2016. godine, kao i 2018. i 2020. godine. Prvi trofej je podigao 2008. godine u Šangaju, a zatim i četiri uzastopne godine (između 2012. i 2015.) u Londonu.

Srpski teniser je na odličnom putu da 2021. godinu završi na poziciji broj 1 svetske rang liste po rekordni sedmi put, čime bi oborio rekord Pita Samprasa (1993-1998). Novak je u sezoni koja je u toku osvojio prva tri gren slema, kao i ATP turnir u Beogradu u maju. Ove godine je slavio u 34 od 37 mečeva, a 8. marta je oborio Federerov rekord po broju nedelja provedenih na prvoj poziciji ATP liste (311). Danas taj niz broji 329 nedelja.

Fotografije: Profimedia / ATP Tour

Podeli post