Svega jedan korak deli najboljeg tenisera sveta od odbrane titule na Vimbldonu.

Novak je u petak popodne srušio pretposlednju prepreku, Roberta Bautistu Aguta (Španija, 23) rezultatom 3:1, po setovima 6:2, 4:6, 6:3, 6:2 i plasirao se u šesto finale trećeg gren slema u sezoni.

Prvi nosilac je na sjajan način ušao u duel i nastavio put koji ga je krasio tokom prvih pet mečeva u Londonu. Tokom 36 minuta je dva puta oduzeo servis Bautisti Agutu, u drugom i šestom gemu, pa lagano došao do vođstva od 1:0.

Zamena uloga na terenu u drugom setu. Novakov pad i mnogo borbeniji Španac doneli su 22. igraču sveta izjednačenje u setovima nakon što je u trećem gemu oduzeo Novaku servis.

Šesnaest gemova Novak je čekao na brejk priliku i dočekao ju je u šestom gemu trećeg seta. Istu je iskoristio i to je ujedno bio povratak čestvorostrukog šampiona u duel.

Slično prvom setu Novak je diktirao ritam i u četvrtom. Posle dva brejka set je osvojio rezultatom 6:2 i došao do novog velikog uspeha na travi Vimbldona.

„Igrati finale na Vimbldonu je nešto posebno. Morao sam ozbiljno da se potrudim da dobijem Bautistu Aguta u današnjem meču. Ušao je stegnuto u duel, a potom je od drugog seta zaigrao na dosta visokom nivou, lepo je plasirao servis, otvarao poene. Treći set je bio neizvestan, na svu sreću otišao je na moju stranu“, izjavio je Novak posle meča.

Statistika: as poeni (9-5), dvostruke servis greške (3-2), direktni poeni (42-34), neiznuđene greške (29-30), broj osvojenih poena (118-102).

Meč je trajao dva časa i 48 minuta.

U svom 25. gren slem finalu u karijeri Novak će se u nedelju (15 časova po našem vremenu) boriti za 75. ATP titulu. Protivnik će mu biti Rodžer Federer (2) koji je rezultatom 3:1 srušio Rafaela Nadala (3).

Novak protiv Švajcarca vodi 25-22 u međusobnim duelima.

Fotografija: AP

Podeli post