Novak će se u nedelju, 2. februara boriti za osmu titulu na Australijen Openu i povratak na poziciju broj jedan svetske rang liste!

Drugi nosilac na Otvorenom prvenstvu Australije je u polufinalu posle dva časa i 18 minuta savladao večitog rivala Rodžera Federera rezultatom 7:6 (7:1), 6:4, 6:3 i nakon jubilarnog, 50. okršaja, uvećao prednost nad Švajcarcem na 27-23.

Federer je bolje ušao u meč od Novaka. Iako je u prvom gemu spasio dve brejk lopte, u nastavku je zaigrao na sve ili ništa, bio izuzetno agresivan, trudio se da skrati poene i takva igra mu je donela dva brejka i prednost od 5:2. Srpski teniser je pronašao rešenje za igru Švajcarca kada je to bilo najpotrebnije. Vratio je drugi brejk u devetom gemu a potom izjednačio na 5:5. Već u sledećem je imao dve prilike da se novim brejkom približi na gem od osvajanja uvodnog seta ali je na to morao da sačeka taj-brejk koji je dobio rutinski rezultatom 7:1. Set je trajao 62 minuta, a Novak je zadržao stopostotan učinak u taj-brejkovima u 2020. godini, sedam od sedam.

Novak je u više navrata tokom drugog seta bio blizu brejku. Isti je dočekao u poslednjem, desetom gemu za 6:4 i 2:0 u setovima.

Federer nije imao nikakve šanse ni u trećem setu. Novak je šestom gemu iskoristio jedinu brejk loptu i to je bio ključni trenutak za krajnji ishod.

„Nisam baš najbolje ušao u meč. Više sam gledao kako se on kreće i šta radi, nego što sam bio fokusiran na svoje udarce. To je rezultiralo vođstvom 4:1 i 0:40 za njega. Uspeo sam nekako da se izdignem. Bilo je izuzetno važno osvojiti prvi set. Posle sam igrao opuštenije. Poštovanje za Rodžera koji je odlučio da izađe na teren, iako je očigledno povređen. Nije pokazao najbolje, naročito što se kretanja tiče. Poštovanje što je igrao i dao sve od sebe“, rekao je Novak posle meča.

Statistika: as poeni (11-15), dvostruke servis greške (1-3), direktni poeni (31-46), neiznuđene greške (18-35), broj osvojenih poena (113-93).

Novak će u meču za osmu titulu na Australijen Openu igrati protiv Dominika Tima (Austrija, 5) koji je bio bolji od Aleksandera Zvereva (Nemačka, 7) rezultatom 3:1.

Biće to njihov 11. po redu duel. Novak vodi 6-4, a poslednja dva meča pripala su austrijskom teniseru.

Finale je na programu u nedelju od 9.30 časova po srednjeevropskom vremenu (19.30 časova po lokalnom).

Fotografija: AP

Podeli post