Novak srušio Mareja, u polufinalu US Opena protiv Nišikorija!

Novak srušio Mareja, u polufinalu US Opena protiv Nišikorija!

Osmu godinu u nizu Nole će igrati u polufinalu US Opena!

Najbolji teniser sveta savladao je u uzbudljivom četvrtfinalnom okršaju Otvorenog prvenstva SAD 8. nosioca, Endija Mareja rezultatom 3:1, po setovima 7:6 (7:1), 6:7 (1:7), 6:2, 6:4.

Meč je trajao tri časa i 32 minuta, a pobeda nad Britancem je Novakova 50. u karijeri na US Openu.

Kakav prvi set! Sat i 13 minuta vrhunske borbe, dugih razmena udaraca i preokreta. Bolji start meča pripao je sedam dana starijem Mareju koji je u prvom gemu ikoristio treću brejk loptu i poveo sa 1:0. Nastavak seta protekao je u znaku Novaka. Dva puta u nizu Srbin je oduzeo servis rivalu i poveo sa 4:1. Marej se nije predavao, postao je znatno agresivniji i to je bio početak njegove serije koja ga je dovela do izjednačenja, 4:4. Novak je u devetom gemu posle nekoliko strašnih razmena uspeo da spasi brejk loptu odličnim servisima i povede, 5:4. Psihološka prednost u taj-brejku bila je na strani prvog nosioca koji je nakon čak četiri mini brejka došao do vođstva u setovima (7-1).

Atomski tenis nastavio se i u drugom setu. Novak je bio taj koji je prvi načinio rezultatsko otcepljenje i poveo sa 3:1. Marej se ponovo izvukao iz neugodne situacije i izjednačio na 3:3. No, tu nije bio kraj. Srpski teniser je još jednom profitirao na servis Škota, ali je identičan odgovor stigao gem kasnije, 4:4. Potpuno preslikan taj-brejk, ali sa obrnutim ulogama. 7-1 u korist Mareja posle 60 minuta igre za 1:1 u setovima.

Treći set počeo je tačno u ponoć po lokalnom vremenu. Statistika je pokazivala 87-87 u broju osvojenih poena. Ovaj period igre protekao je u potpunosti u znaku Novaka koji je brejkovima u četvrtom i osmom gemu došao do ubedljivog osvajanja seta rezultatom 6:2.

Sigurno i oprezno Novak je ušao u četvrti set. Igrao se gem za gemom. U poslednjem, desetom gemu, Novak je slomio otpor Mareja, oduzeo mu servis i plasirao se među četiri najbolja.

„Najpre želim da se zahvalim svima vama što ste ostali do samog kraja meča. Nadam se da ste se zabavili i uživali u igri obojice. Možda nije bio najlepši tenis jer smo napravili veliki broj neiznuđenih grešaka. Znao sam i pre početka da će i ovo biti još jedan uzbudljiv i neizvestan duel. Morao sam da budem agresivan, njegov forhend je danas odlično funkcionisao. Mnogo sam srećan zbog plasmana u novo polufinale“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (8-9), dvostruke servis greške (3-4), direktni poeni (46-47), neiznuđene greške (48-65).

Pred Novakom su dva dana pauze.

U polufinalu poslednjeg Gren Slema sezone Novak će u subotu odmeriti snage sa 11. teniserom sveta, Keijem Nišikorijem, koji je nakon Miloša Raonića (5) eliminisao i Stanislasa Vavrinku (3).

Meč je trajao četiri časa i 15 minuta a japanski teniser je trijumfovao posle pet odigranih setova – 3:6, 7:5, 7:6, 6:7, 6:4.

Dva najpoznatija zaštitna lica proizvođača sportske opreme Uniqlo dva puta su se sastali do sada u profesionalnoj karijeri. Rezultat je nerešen, 1:1.

„Kei je veoma talentovan teniser. Ponovo će sledeće nedelje biti u Top 10. Veoma je brz na svim delovima terena. Biće to veoma težak meč“, rekao je Novak o svom sledećem protivniku.

Novak, kome je ovo ukupno 110. nedelja na mestu broj 1 svetska rang liste, do sada je US Openu izgubio samo jedan set, a na terenu je tokom prvih pet mečeva proveo deset časova i 5 minuta.

Fotografija: Getty Images

Podeli post