Novak u četvrtfinalu Australijen Opena posle 5 časova i 2 minuta!

Posle pet časova i dva minuta gladijatorske borbe u Rod Lejver areni, Nole se plasirao u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Australije!

Najbolji teniser sveta je u osmini finala savladao 15. nosioca iz Švajcarske, Stanislasa Vavrinku rezultatom 3:2, po setovima 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5:7), 12:10.

Meč se završio u 01:40h po lokalnom vremenu, a Novak je posle 1:6, 2:5 uspeo da se vrati u igru i posle strašne drame izbori plasman među osam najboljih u Melburnu.

Silan start Vavrinke koji je već u trećem gemu došao do brejka nad Novakom. Naš teniser je sve više grešio, što je švajcarskom teniseru omogućilo da se potpuno razigra i nakon nova dva gema na Novakov servis dođe do osvajanja seta rezultatom 6:1 posle svega 25 minuta.

U prvom gemu drugog seta Novak je napravio prvi brejk u susretu, ali je identičan odgovor stigao sa druge strane za 1:1. Novi šok za Novaka u četvrtom gemu za prednost Vavrinke od 3:1, nešto kasnije i 5:2. Pri vođstvu od 5:4, 15. nosilac je servirao za set i tu počinje preokret u scenariju najboljeg tenisera sveta. Novak oduzima servis Vavrinki, poravnava na 5:5, a zatim u jedanaestom gemu stiže do novog brejka, koji je posle svog servis gema pretvorio u 7:5 i izjednačenje u setovima za 60 minuta.

Treći set počeo je identično kao drugi. Teniseri su razmenili po jedan brejk, a potom su bili sigurni pri početnom udarcu. U devetom gemu Nole je pojačao ritam, slomio otpor Vavrinke, sa novim brejkom obezbedio prednost od 5:4, koja mu je nakon narednog gema obezbedila vođstvo u setovima od 2:1.

Četvrti set trajao je 68 minuta i protekao je bez brejkova. Dva mini brejka Vavrinke na početku taj-brejka bila su dovoljna da dođe do 7:5 i 2:2 u setovima.

Odmah na startu odlučujućeg seta Novak je izgubio svoj servis, koji je već u drugom gemu nadoknadio. Pri rezultatu 4:3, Novak je propustio jednu brejk loptu težine meč lopte. Već u sledećem gemu Novak se suočio sa situacijom da mora da spašava četiri brejk lopte. Nakon što je poveo sa 5:4, bilo je izvesno da će susret prerasti u maraton. U 22. gemu Novak je uspeo da slomi neverovatnog Vavirnku, oduzme mu servis i dođe do velikog trijumfa. Peti set trajao je jedan čas i 44 minuta.

„Vrlo je teško pronaći reči i opisati kako smo se osećali, pogotovo u petom setu. I Vavrinka je zaslužio pobedu. Trudio sam se da uhvatim korak i da se borim. Mnogo mi znači ovaj meč, ali i njemu sigurno. Svaka mu čast, pokazao je sve svoje kvalitete i igrao je vrlo agresivno. Terao me je da trčim po celom terenu, nikad mi nije slao iste lopte. Vavrinka ima mogućnost da bude najbolji na svetu, to je dokazao na različitim podlogama. Zaista se nisam nadao da toliko ljudi ostati i nadam se da ste uživali koliko i mi. Nisam sumnjao u svoju snagu. Ovo je sigurno u vrhu liste najuzbudljivijih mečeva koje sam odigrao, za njih se živi i trenira“, rekao je Novak posle susreta.

Statistika: as poeni (7-16), dvostruke servis greške (5-2), direktni poeni (51-69), neiznuđene greške (66-93).

U četvrtfinalu prvog Gren Slema sezone Nole će u utorak igrati protiv 5. nosioca Tomaša Berdiha iz Češke, koji je prolaz u Top 8 obezbedio maksimalnom pobednom nad Kevinom Andersonom – 6:3, 6:2, 7:6 (15:13).

Biće to 13. po redu okršaj Novaka i Tomaša. Srpski teniser je trijumfovao u 11.

Fotografije: AP

Podeli post