Trećom pobedom u rodnom gradu Novak se približio na korak od osvajanja titule na drugom srpskom ATP turniru u 2021. godini.

Najbolji teniser sveta i prvi nosilac je u polufinalu Belgrade Open-a slavio protiv Slovaka Andreja Martina (kvalifikant, 119. igrač sveta) rezultatom 6:1, 4:6, 6:0.

„Počeo sam veoma dobro, onda je bio taj čudan drugi set, koji je počeo ranim brejkom. Stvari su bile pod kontolom, onda sam nekako izgubio nerve, mirnoću. Prosto sam mu dao taj drugi set, nisam bio zadovoljan kako sam odigrao tada. Ipak, ima dosta pozitivnih stvari, igrao sam dobro prvi i treći set. Bilo mi je važno da završim meč u jakom ritmu, što mi donosi samopouzdanje za finale i Rolan Garos. Dižem formu i što se tiče igre, mogu da kažem da sam igrao veoma blizu onog nivoa koji želim na Rolan Garosu. Nisam zabrinut, osim tih par gemova, kada sam izgubio koncentraciju. I to je deo igre, ako se desi, desi, to je jedna od stvari sa kojim morate da se nosite, uradio sam to kako treba“, rekao je Novak.

Prvi set trajao je 38 minuta, a Novak ga je nakon dva brejka rešio u svoju korist. Slovački teniser je u poslednjem gemu ispustio pet brejk prilika da smanji prednost Novaka i produži igranje uvodnog seta.

Drugi set bio je napetiji od prvog, a bolji start pripao je Martinu koji je u drugom gemu oduzeo servis Srbinu i poveo sa 2:0. Novak je u sledećem gemu vratio brejk, a potom u sedmom došao do brejka prednosti i 4:3. Zahvaljujući greškama Novaka i nešto opuštenijoj igri, Slovak je na brejk odgovorio brejkom i izjednačio na 4:4. I ne samo to, nego je u poslednjem gemu još jednom oduzeo servis Novaku i neočekivano došao do osvajanja drugog seta.

Odlučujući set Novak je odigrao u „petoj brzini“, sveo greške na minimum i dobio ga bez izgubljenog gema.

Novak će u finalu Belgrade Open-a u subotu od 14 časova igrati protiv najvećeg iznenađenja turnira Aleksa Molčana. Slovak je 255. teniser sveta, a pre turnira u Beogradu nije zabeležio nijednu pobedu u karijeri u glavnom žrebu nekog ATP turnira.

23-godišnji Molčan je u četvrtfinalu deklasirao Fernanda Verdaska, da bi u današnjem polufinalu preokrenuo protiv Federika Delbonisa (Argentina, 8) i trijumfovao rezultatom 4:6, 6:4, 6:4.

Fotografija: AP

Podeli post