Novakov istorijski podvig i druga titula u Monte Karlu!

Novakov istorijski podvig i druga titula u Monte Karlu!

Novak je postao prvi teniser u istoriji kome je pošlo za rukom da osvoji uvodna tri Masters turnira u istoj kalendarskoj godini (Indijen Vels, Majami i Monte Karlo).

Najbolji teniser sveta po drugi put u karijeri popeo se na šampionsko postolje u Monte Karlu pobedom u finalu nad 6. nosiocem, Tomašom Berdihom rezultatom 2:1, po setovima 7:5, 4:6, 6:3.

Titula na „Monte-Carlo Rolex Masters“-u Noletova je 52. u karijeri, 23. Masters, a četvrta u 2015. godini.

Finalni okršaj prvog Mastersa na šljaci trajao je dva časa i 42 minuta, a zbog kiše je bio prekidan sredinom drugog seta.

Slično jučerašnjem duelu protiv Nadala, Novak je odmah u prvom gemu pretrpeo brejk. Rezultatski se vratio u set u šestom gemu, izjednačio na 3:3, a potom u osmom gemu još jednom oduzeo servis protivniku i poveo sa 5:3. U gemu kada je Novak servirao za set Berdih je pronašao način da dođe do brejka i smanji prednost prvog nosioca na 5:4, zatim i poravna, 5:5. Od velikog broja grešaka na obe strane profitirao je Novak, iskoristivši treću brejk/set loptu u dvanaestom gemu za 7:5.

U četvrtom gemu drugog seta Novak je posle 40:0 za Berdiha stigao do 40:40, zatim i brejk lopte, ali se Čeh izvukao iz neprijatne situacije i obezbedio egal, 2:2. U sledećem gemu Berdih je imao tri vezane brejk šanse, koje je Novak spasio sa pet uzastopnih poena i poveo sa 3:2. U ovom trenutku organizatori su bili prinuđeni da zbog jake kiše donesu odluku o prekidu meča. Igrači su se vratili na teren posle pauze od 70 minuta. Berdih se bolje snašao u nastavku, oduzeo servis Novaku u sedmom gemu i tri gema kasnije obezbedio izjednačenje u setovima posle 6:4.

U odlučujućem setu viđena je situacija na koju nas je Novak navikao u tekućoj sezoni. Srpski teniser je silovito startovao i posle dva brejka poveo sa 4:0. Berdih je uspeo da vrati jedan u petom gemu i to je bilo sve što mu je Novak dozvolio do kraja susreta.

„Čestitam Tomašu na sjajnoj nedelji. Bila je ovo fenomenalna borba, prilično dug meč. Današnom igrom si zaslužio ovaj pekar isto koliko i ja. Želim ti sve najbolje u nastavku ove uspešne sezone. Srećan sam što sam osvojio ovaj pehar, koji je poseban za mene“, rekao je Novak na ceremoniji.

Statistika: as poeni (3-1), dvostruke servis greške (5-0), direktni poeni (23-31), neiznuđene greške (38-50).

Trijumf u Monte Karlu doneće Novaku novih 640 poena na ATP listi koja će biti objavljena u ponedeljak. Samim tim, Novak je povećati prednost nad drugoplasiranim Rodžerom Federerom na 5.460 poena.

Tokom naredne dve nedelje Novak će odmarati od takmičarskog dela sezone i pripremati se za Masters turnire u Madridu i Rimu.

„Mutua Madrid Open“ počinje 3. maja, a srpski teniser je prošle godine bio prinuđen da se povuče sa turnira zbog povrede zgloba desne ruke.

Fotografija: Getty Images

Podeli post