Novi praznik tenisa: Nole i Rafa za titulu na US Open-u (ponedeljak, 22:00h)


Photo: Getty Images

Još samo jedan korak deli Noleta od najvišeg dostignuća na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu SAD i prve titule u karijeri na US Openu.

Da bi došao do novog fenomenalnog uspeha, desete titule i 64. pobede u sezoni prvi teniser sveta će morati da sruši i poslednju prepreku u Njujorku u vidu drugog nosioca, izuzetno motivisanog Rafaela Nadala.

Nakon maestralne pobede nad Federerom u polufinalu posle dva sjajna preokreta, Novak je imao dan pauze, tako da će u ponedeljak odigrati svoj 29. međusobni duel protiv Nadala.

U proteklih 28 susreta Nole je trijumfovao 12 puta, uz maksimalan učinak nad Špancem ove godine – 5 od 5 (pobede u finalu Indijan Velsa, Majamija, Madrida, Rima i Vimbldona).

„Nadal je branilac titule, i veliki je igrač. Ne mogu da kažem da sam favorit u tom meču, jer nikada ne znate šta može da se desi. U samoj završnici turnira sve je veoma nepredvidivo. Očekujem neizvesnu borbu za titulu, i još jedan susret gde će o pobedniku odlučivati nijanse i sitni detalji. Rafa će biti maksimalno motivisan da me dobije i svakako da ima kvalitet da osvoji turnir“, rekao je Novak o finalnom susretu protiv večitog rivala.

„Samo ću igrati svoju igru. Svestan sam da imam sve što je potrebno da ga dobijem. Dokazao sam to više puta ove godine, na tri različite podloge, pa smatram da i sada imam veliku šansu. Moraću da izađem na teren sa verom da mogu da pobedim. Ali, Rafa je igrač koji je osvojio deset grend slemova do sada u karijeri i tek mu je 25 godina. Prošle godine je, tokom Ju-Es opena, a posebno u finalu, servirao najbolje što sam ikada video. Taj element će i ovog puta da bude veoma važan, a ja ću se potruditi i da moja serva ne zaostaje. Ali, biće teško, to je sigurno. Radujem se tom finalu i izaći ću na teren kako bih dao svoj maksimum. Siguran sam da će tribine biti krcate i da će doći svih 23.000 gledalaca, pa će i atmosfera biti odlična.“

Prošle godine, Nadal je nadigrao Noleta u finalu US Opena, ali je svestan da je situacija u 2011. potpuno drugačija i da je poražen od našeg tenisera u svih pet mečeva.

„Ove godine igrali smo pet finala i svih pet sam izgubio. On ima prednosti i realno je favorit u finalu. Znam da moram bolje da igram nego u ostalim mečevima, kako bih okrenuo sitaciju u svoju korist i to ću pokušati. Moram da igram svoju igru jer sam ga tako pobeđivao ranije. Potrebno je da budem psihički jak, da se borim za svaku lopticu i da verujem u pobedu u svakom momentu. To su stvari koje ove godine nisam uvek radio“, poručio je Nadal.

Na putu do polufinala US Opena Rafa je redom eliminisao Andreja Golubjeva, Nikolasa Maua, Davida Nalbandijana, Žila Milera, Endija Rodika i Endija Marija.

Pobedom u finalu, Novak bi obezbedio dodatnih 800 poena koji bi ga udaljili na više od 4.000 bodova od drugoplasiranog Nadala.

Sve u svemu, u ponedeljak uveče od 22 časa, cela planeta očekuje novi istorijski sportski spektakl na „Artur Ešu“ (direktan prenos na TV Prva i Eurosportu), a ne sumnjamo da će nam dvojica najboljih isti i prirediti.

Srećno Nole!

Podeli post