Najbolji teniser sveta još jednom je na fenomenalan način došao do preokreta i pobede koja mu je donela prvo polufinale US Opena posle 2018. godine, ukupno dvanaesto.

Nole je u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva SAD opravdao ulogu favorita i trijumfovao protiv šestog nosioca Matea Beretinija (Italija) rezultatom 3:1, po setovima 5:7, 6:2, 6:2, 6:3.

„Bio je ovo sjajan meč. Mnogo energije na terenu i van terena. Mateo je izuzetan igrač, već dugo je u top 10. Svaki put kada igramo bitka je neizvesna do samog kraja. On ima odličan servis i forhend. Brzo sam uspeo da zaboravim gubitak prvog seta, da nastavim dalje. Podigao sam svoj tenis na jedan viši nivo i poslednja tri seta su moj najbolji tenis na US Openu ove godine“, rekao je Novak posle duela.

Novak je tako zabeležio 224. pobedu nad rivalom iz Top 10, te tako nadmašio rekord koji je do sada držao Rodžer Federer (223).

Teniseri su na terenu proveli tri časa i 26 minuta, a meč je završen pola sata nakon ponoći po lokalnom vremenu.

Iscrpljujući prvi set trajao je čak jedan sat i 17 minuta. Nakon što su teniseri u prvih deset gemova propustili po nekoliko brejk prilika, Beretini je u jedanaestom iskoristio prvu brejk loptu koja mu se ukazala i stekao ključnu prednost. Posle narednog servis gema stigao je do 7:5 i vođstva u setovima.

Poput prethodna dva susreta u Njujorku, Novak je nakon gubitka uvodnog seta pronašao svoju igru i preuzeo inicijativu na terenu. Najpre je oduzeo rivalu servis u četvrtom gemu, zatim je u šestom propustio pet brejk lopti, da bi novim brejkom u poslednjem gemu došao do velikih 6:2.

Istim rezultatom Novaku je pripao i treći set nakon ubedljive igre i dva brejka (drugi i osmi gem).

Sjajna igra Novaka nastavila se i u četvrtom setu. Potpuno je „razbio“ načetog rivala i posle jedinog brejka u drugom gemu otvorio vrata polufinala koje mu je donelo 720 ATP poena.

Statistika: as poeni (12-17), dvostruke servis greške (4-2), direktni poeni (44-42), neiznuđene greške (28-43), broj osvojenih poena (146-117).

Novak će u polufinalu US Opena u noći između petka i subote (po srednjeevropskom vremenu) igrati protiv 4. nosioca Aleksandera Zvereva.

Nemački teniser, koji se u dosadašnjem toku turnira nije sastajao sa igračem iz top 15 ATP liste, je u četvrtfinalu porazio Lojda Harisa bez izgubljenog seta.

„Zverev je u fantastičnoj formi. Posle Vimbldona nije izgubio meč. Zlato u Tokiju, siguran u Sinsinatiju. Dobro se poznajemo. Biće to veliki izazov za mene“, rekao je Novak o svojoj sledećoj prepreci na Flešing Medouzu.

Iza Novaka i Zvereva je devet međusobnih duela od kojih je šest pripalo srpskom teniseru. Poslednji put su se sastali u polufinalu Olimpijskih igara u Tokiju kada je pobeda pripala Nemcu.

Drugi polufinalni par čine Danil Medvedev (Rusija, 2) i Feliks Ožer Alijasim (Kanada, 12).

Fotografija: Danielle Parhizkaran – USA TODAY Sports

Podeli post