Osvrt na Noletovu 2011. godinu


Photo: AP

Nole je trenutno na zasluženom odmoru, i dok svi željno iščekujemo njegov povratak na teniski teren, osvrnućemo se na nedavno završenu sezonu, jednu od najboljih u istoriji ovog sporta.

Novak se 4. jula prvi put u karijeri popeo na 1. mesto ATP liste. Postao je 16. igrač koji je završio sezonu kao broj jedan. Osvojio je 10 titula u 11 finala na četiri kontinenta uključujući Australijen Open i prve titule na Vimbldonu i US Openu.


Photo: Mirko Jovanović

Godinu je počeo trijumfom u Melburnu gde je osvojio i svoju prvu Gren Slem titulu 2008. godine. Osvojio je rekordnih 5 ATP Masters trofeja u jednoj sezoni.

Jedno od najvećih dostignuća Beograđanina ove godine je šest pobeda nad Rafaelom Nadalom u šest finala, uključujući i velike pobede na Vimbldonu i US Openu. Postao je prvi igrač koji je pobedio Rafu u uzastopnim finalima na Gren Slem turnirima.

Novak je od Španca bio bolji u četiri ATP Masters finala – u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu i Rimu. Dve od te četiri pobede bile su na šljaci, podlozi na kojoj je Nadal dominirao poslednjih nekoliko godina.

Pored odličnih partija u finalima sa Špancem, Nole je bio briljantan i protiv jednog od najboljih tenisera svih vremena – Rodžera Federera (4-1). Jedini poraz protiv Švajcarca doživeo je u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske. Tako je prekinut Noletov pobednički niz od 41 uzastopne pobede u jednoj sezoni (Džon Mekinro je 1984. godine imao 42-0). Novak je sa dva trijumfa u finalu Dejvis kupa na kraju 2010., imao ukupan pobednički niz od 43 pobede (rekord kada je ukupan pobednički niz u pitanju – 46-0, drži Argentinac Giljermo Viljas, 1977.).

Novak se za taj poraz „osvetio“ Švajcarcu u polufinalu u Njujorku. Nisu svi bili zapanjeni samom činjenicom da je Nole pobedio Federera, već su ostali zadivljeni načinom na koji je to uradio.

Pri zaostatku od 3-5 u odlučujućem petom setu, Nole se suočio sa dve meč lopte, ali je izbegao eliminaciju neverovatnim ritern vinerom, forhend dijagonalom na 15-40 u devetom gemu. Taj fantastičan udarac šokirao je Federera, a Novaku otvorio vrata za treće US Open finale.

Jedini poraz u 11 finala desio se u Sinsinatiju, od 4. igrača sveta Endija Marija, kada je bio primoran da preda meč zbog povrede ramena.

Najbolji srpski teniser svih vremena završio je neverovatnu godinu sa odnosom pobeda i poraza 70-6. Slično kao i ostali igrači iz top 10, Novak je počeo da oseća umor pred kraj izuzetno zahtevne sezone pa su tri poraza došla su u poslednjih šest mečeva.

Nole je postao tek peti igrač u Open eri (od 1968.) koji je osvojio tri Gren Slema u kalendarskoj godini.

Inspirisao je i svog prijatelja Janka Tipsarevića da konačno ostvari svoj potencijal i talenat. Tipsarević je osvojio prvi ATP trofej u Kuala Lumpuru, a uskoro je usledila i druga titula, u Moskvi. Pre toga, Janko je važio za najboljeg igrača na turu bez osvojene titule. Probio se u top 10 prvi put u karijeri (sezonu je završio na poziciji broj 9).

Još jedna odlična godina za srpski tenis! Posle fantastičnog uspeha, osvajanja prve titule u Dejvis kupu u decembru 2010., Srbija prvi put ima dva igrača u top 10.

Nole veruje da je zrelost ključni faktor uspeha u sezoni koja je za nama.

„Imam isti stil igre, igrački nisam mnogo napredovao, ali sada sam psihički mnogo jači i to je ključna razlika u odnosu na prethodne godine. Sazreo sam i rekao sebi: ‘Ja to mogu, mogu da osvajam najjače turnire’. Mislim da sreća prati ne samo hrabre, već i one koji veruju da im je mesto među najboljim“, izjavio je Novak za američki ESPN.

Posle odmora, Nole će igrati na egzibicionom turniru u Abu Dabiju, koji će mu biti jedina priprema za prvi Gren Slem u 2012., Australijen Open.

Osim novih izazova na ATP turnirima, sledeće sezone će imati još jedan cilj više – osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

„Verujem da su ispred mene uspešne godine. Želim da osvojim još mnogo trofeja. Bliže se Olimpijske Igre, medalja mi je glavni cilj.“

Podeli post