Pao i Rafa, treća titula za Noleta i Srbiju u večnom gradu!

Pao i Rafa, treća titula za Noleta i Srbiju u večnom gradu!

Za veliko srce prepreke ne postoje!

Finalni okršaj Masters turnira u Rimu između dvojice najboljih tenisera sveta pripao je posle dva časa i 19 minuta velike fizičke i emotivne borbe Novaku!

Najbolji srpski teniser i drugi nosilac na turniru „Internazionali BNL d’Italia“ ponovo je nakon seta zaostatka uspeo da smogne snagu i načini potpuni preokret i savlada branioca titule Rafaela Nadala rezultatom 4:6, 6:3, 6:3.

Ovo je Noletova treća titula u Rimu (prethodno je osvojio ovaj turnir 2008. i 2011. godine), 19. Masters, 44. u karijeri, a treća u aktuelnoj sezoni.

Prvi set protekao je u znaku Novakovih neiznuđenih grešaka i neiskorišćenih šansi. Posle pet odigranih gemova Rafa je na svom „kontu“ imao prednost od 4:1, uključujući i dva brejka. Novak je u šestom gemu uspeo da anulira jedan, smanji na 4:2, potom i 4:3, da bi u osmom gemu propustio tri vezane šanse da se potpuno vrati u duel i izjednači na 4:4. Nadalu je pripao ovaj period igre rezultatom 6:4.

Potpuno novi list srpski teniser je okrenuo u drugom setu. Zaigrao je znatno agresivnije, smanjio broj grešaka i na samom startu prvi napravio brejk za kasnije vođstvo od 3:0. Novak je u petom gemu imao 40-0 na svoj servis, ali je iskusni Španac uspeo da se izbori za pet sledećih poena, osvajanje gema i vraćanje izgubljenog servisa. Srećom, Novak je u narednom gemu još jednom pokazao savršenu mentalnu snagu, došao do novog brejka i poveo sa 4:2. Do kraja seta srpski teniser nije dozvolio Rafi da se vrati i tako je i svoj četvrti, najbitniji meč u Rimu doveo do odlučujućeg seta.

U odličnom ritmu Novak je ušao u treći set, odmah oduzeo servis Rafi i poveo sa 2:0. Španac se nije predavao, vratio je brejk u šestom gemu i izjednačio na 3:3. To Novaka nije sprečilo da već u narednom gemu peti put oduzme servis protivniku i približi se vratima novog velikog uspeha, koji je usledio dva gema kasnije.

Nakon završenog 41. međusobnog duela dvojice titala Novak je nacrtao veliko srce na terenu i na kameri napisao poruku koju je posvetio narodu u Srbiji i Bosni: „Ovo je za Srbiju i Bosnu!“

„Pre svega, hvala publici što me je bodrila tokom cele ove nedelje u Rimu. Ovo srce na terenu je za navijače, a posebno za moju Srbiju. Hvala svima iz mog tima i svima onima koji su doprineli organizaciji ovog turnira. Nadam se da ću se vratiti u Rim i sledeće godine“, rekao je Novak na ceremoniji proglašenja pobednika.

Statistika meča: as poeni (6-0), dvostruke servis greške (0-2), direktni poeni (46-15), neiznuđene greške (30-27).

Nole će kao šampion Rima otputovati u glavni grad Francuske, gde će se od 25. maja do 8. juna održati drugi Gren Slem sezone, Rolan Garos.

Biće to Novakovo deseto učešće u Parizu, u kojem je 2012. godine bio finalista. Prošle godine Srbin je na Otvorenom prvenstvu Francuske stigao do polufinala gde je poražen od Rafaela Nadala u epskom meču (4:6, 6:3, 1:6, 7:6, 7:9).

Fotografija: AFP/Getty Images

Podeli post