Svoje sedamnaesto učešće i pohod na sedmu titulu na Vimbldonu Novak je startovao trijumfom protiv Sunvu Kvona (Koreja) rezultatom 3:1, po setovima 6:3, 3:6, 6:3, 6:4.

Susret je trajao dva časa i 27 minuta nakon kojih je Novak stigao do 80. pobede na vimbldonskoj travi. Ovim podvigom Nole je postao prvi teniser u istoriji kome je pošlo za rukom da na svakom gren slem turniru dođe do minimum 80 pobeda.

„Ovaj teren je oduvek poseban za mene. Teren o kojem sam sanjao da ću igrati na njemu i pobeđivati. Svi moji snovi iz detinjstava su se ostvarili ovde. Zadovoljstvo i privilegija je igrati ovde“, rekao je Novak posle meča.

Prvi brejk u susretu pripao je Kvonu. Igrao je teniser iz Koreje na sve ili ništa i ta taktika mu je donosila rezultat. Iako je poveo sa 3:1, Novak je u nastavku preuzeo inicijativu i sa dva brejka posle ukupno 33 minuta došao do osvajanja uvodnog seta rezultatom 6:3.

Novak je u drugom setu načinio priličan broj grešaka iz forhenda i ponovo dozvolio Kvonu da ga prvi „brejkne“. Bilo je to u četvrtom gemu, kada je Kvon bez izgubljenog poena oduzeo servis Novaku i ponovo došao do 3:1. Srpski teniser je u sledećem gemu propustio tri vezane lopte za ribrejk, tako da je raspoloženi Kvon posle 39 minuta neočekivano došao do izjednačenja u setovima.

Treći set počeo je mirnije od prva dva. Korejac je nastavio da igra na visokom nivou, a posebno se istakao njegov forhend. Čekao je Novak svoj trenutak i isti dočekao u osmom gemu. Brejk, 5:3, potvrda brejka i 2:1 u setovima za prvog nosioca.

Novak je u prvom gemu četvrtog seta mogao da stekne rani brejk, ali je Kvon uspeo da sačuva svoj servis. U sledećem gemu Novak je bio taj koji je spašavao brejk lopte, ukupno tri. Brejkom u petom gemu bez izgubljenog poena Novak je obezbedio 17. pobedu u 2022. godini.

„Kvon je odigrao izuzetno kvalitetan meč. Nije lako početi turnir bez odigranog turnira pred gren slem. Osećate se manje komformno nego što biste želeli. On je odlično igrao sa osnovne linije, udarao snažne forhende, vrlo je raznovrstan u igri.“

Statistika: as poeni (15-7), dvostruke servis greške (2-5), direktni poeni (31-31), neiznuđene greške (29-26), broj osvojenih poena (112-94).

Novak će u drugom kolu trećeg gren slema sezone u sredu igrati protiv Tanasija Kokinakisa (Australija, ATP #79) koji je bez izgubljenog seta bio bolji od Kamila Majhšaka (Poljska).

Fotografija: Profimedia

Podeli post