Poraz Novaka od Dimitrova u drugom kolu Madrida

Poraz Novaka od Dimitrova u drugom kolu Madrida

Najbolji teniser sveta završio je takmičenje na Masters turniru u Madridu.

U susretu drugog kola „Mutua Madrid Open“-a Novak je posle neverovatne borbe poražen od 28. tenisera sveta, Grigora Dimitrova iz Bugarske rezultatom 1:2, po setovima 6:7 (6:8), 7:6 (10:8), 3:6.

Meč je trajao tri časa i pet minuta igre, tokom kojih su se teniseri suočavali sa mnogo uspona, padova i problema sa povredama, ali se 21-godišnji Dimitrov bolje snašao u ovakvim okolnostima i izborio plasman u treće kolo drugog po redu Masters turnira na šljaci u 2013.

Tokom prvih šest gemova teniseri su bili ravnopravni na terenu. U sedmom gemu Novak je spasio četiri brejk lopte, od kojih su tri bile vezane. Ipak, Dimitrov je uspeo prvi da oduzme servis Novaku i povede sa 6:5. Neposredno u sledećem gemu srpski teniser je uzvratio istom merom i posle servisa rivala izborio igranje taj-brejka. Iako je do same završnice držao vođstvo i pri 6:4 imao dve set lopte, Novak je izgubio četiri poena u nizu, tako da je uvodni set posle 65 minuta igre pripao bugarskom igraču. Zanimljiv podatak je to da su Novak i Grigor tokom prvog seta načinili identičan broj direktnih poena i neiznuđenih grešaka.

I u drugom setu Dimitrov je bio taj koji je prvi prelomio i napravio rezultatsko otcepljenje. Brejk prednosti doneo je bugarskom teniseru vođstvo od 4:2, kada je Novak povredio zglob desne noge. Nakon ukazane lekarske pomoći, Novak se vratio na teren, oduzeo servis rivalu, smanjio vođstvo na 4:3 a potom i izjednačio. Dimitrov je i pored grčeva u levoj nozi uspeo da se izbori za opstanak u meču, tako da je odluka ponovo „pala“ u taj-brejku. Novak je poveo sa 5:2, Dimitrov se vratio i izjednačio na 5:5. U nastavku je sreća bila na Novakovoj strani, koji je posle 10:8 izborio izjednačenje i igranje trećeg seta.

U prvom gemu odlučujućeg seta Novak je pretrpeo brejk, koji je, ispostavilo se, bio ključni. Talentovani Dimitrov duplirao je brejk u devetom gemu i došao do svoje najveće pobede u karijeri.

„Fizički se ne osećam dobro, ali ne želim da tražim izgovor za poraz. Dao sam sve od sebe, ali nisam igrao tako dobro kao u Monte Karlu. Borio sam se do kraja, i uz sve to moram da čestitam Grigoru, zasluženo je pobedio. Razmišljao sam da li da dođem u Madrid jer reket nisam pipnuo 12 dana i nisam se dobro pripremio. Uplašio sam se kada sam proklizao u drugom setu. Ali srećom, članak mi je bio dobro bandažiran. Na sreću, nisam se ozbiljnije povredio“, rekao je Novak posle meča.

Iz prestonice Španije Nole će se uputiti ka Rimu, gde će se od 12. do 19. maja održati još Masters turnir na šljaci. Novak, šampion u “večnom gradu” iz 2008. i 2011., prošle godine je zaustavljen u finalu ovog turnira od strane Rafaela Nadala, tako da će braniti 600 poena.

Nole vam poklanja desktop kalendar za mesec maj. Da biste ga preuzeli kliknite ovde.

Fotografija: Getty Images

Podeli post