Dva časa i 47 minuta trajao je Novakov drugi meč uvodne faze grupe „Bjorn Borg“ na završnom turniru u Londonu.

Posle velikog broja preokreta sa obe strane, trijumf je na kraju pripao 5. nosiocu Dominiku Timu rezultatom 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (7:5). Austrijanac je tako postao prvi polufinalista Nitto ATP finala.

Prva rezultatska prednost u meču pripala je Novaku koji je brejkom u četvrtom gemu poveo sa 3:1. Tim je već u sledećem uzvratio oduzimanjem servisa, a zatim spasio tri brejk prilike Novaka i izjednačio na 3:3. Srpski teniser je bio uspešniji u taj-brejku i posle 66 minuta igre došao do vođstva.

Drugi set nije počeo dobro po Novaka. Tim je iskoristio pad u igri drugog nosioca, oduzeo mu servis u drugom gemu i preuzeo inicijativu u duelu. Novak do kraja ovog perioda igre nije uspeo da ugrozi početni udarac Austrijanca koji je posle 39 minuta izjednačio rezultat u setovima.

Ni start odlučujućeg seta nije obećavao. Tim je nastavio tamo gde je stao u drugom i već u početnom gemu došao do brejka. Čekao se trenutak kada će momentum Austrijanca stati i to se dogodilo u šestom gemu. Novak je vratio brejk, poravnao na 3:3 i meč uveo u dramatičnu završnicu. Stegnutom igrom u jedanaestom gemu srpski teniser je poklonio Timu brejk i servis za meč. Kada je bilo najvažnije zakazao je početni udarac Austrijanca i meč je doveden do najuzbudljivijeg mogućeg kraja. Iako je Novak poveo sa 4:1 u taj-brejku i bio na tri poena od pobede, Tim je vezao pet poena i stigao do dve meč lopte. Novak je vratio jedan mini brejk ali je poklekao na svoj servis i tako pobedu prepustio šest godina mlađem rivalu.

„Zaslužio je pobedu. Igrao je veoma hrabar tenis, udarao je lopticu iz sve snage. Išao je na brejk. Ceo meč je odigrao istim intenzitetom, kao i taj poslednji poen. Moram da skinem kapu i čestitam mu jer je odigrao zaista sjajan meč. Teško je suditi posle jednog ovakvog duela. Nisam iskusio mnogo ovakvih mečeva gde je moj protivnik išao na viner iz gotovo svakog udarca“, rekao je Novak. „Bio je neverovatan. Igrali smo i ranije, poznajem njegovu igru, ali ovog puta je uradio nešto, da tako kažem, vanserijski“.

Statistika: as poeni (9-6), dvostruke servis greške (3-4), direktni poeni (27-50), neiznuđene greške (21-44), broj osvojenih poena (108-110).

Poslednji meč u okviru grupe „Bjorn Borg“ Novak će odigrati u četvrtak od 21h (po srednjeevropskom vremenu) protiv Švajcarca Rodžera Federera. Situacija je jasna, pobednik ovog okršaja plasiraće se u polufinale.

Fotografija: AP

Podeli post