Del Potro u 1. kolu zaustavio Novakov pohod na olimpijsko zlato

Auto Draft

Najbolji teniser sveta nije uspeo da se plasira u drugo kolo teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

U derbiju prvog kola i meču koji je po kvalitetu i atmosferi sa tribina dostojan finala, Novak je poražen od Argentinca Huana Martina del Potra posle dva taj-brejka – 6:7 (4:7), 6:7 (2:7).

Susret na centralnom terenu olimpijskog teniskog kompleksa trajao je dva časa i 27 minuta tokom kojih je Del Potro pokazao igru koja ga je krasila dok je bio četvrti teniser ATP liste (trenutno je na 141. mestu). Argentinac je gotovo bez greške odigrao duel protiv Novaka, a koliko je bio superioran u svakom segmentu igre govori podatak da nije dozvolio srpskom igraču da dođe do ijedne prilike za brejk.

Dramatičan prvi set trajao je jedan čas i 11 minuta. Novak je već u uvodnom gemu spasio tri brejk lopte, a zatim jednu i u devetom. Sa druge strane, na servis raspoloženog Argentinca Srbin nije imao rešenje. Del Potro je snažnim i preciznim forhendima i greškama Novaka okončao taj-brejk u svoju koristi posle jednog mini brejka viška (4:7).

Delpo je i u drugom setu pokazao fenomenalnu igru koja ga je krasila u najboljim danima karijere. Razornim servisima i forhendima nije dozvoljavao Novaku da mu pripreti, a već u drugom gemu imao je dve brejk lopte, koje je naš teniser spasio. Argentinski teniser je taj-brejk odigrao na najvišem mogućem nivou i zasluženo slavio.

„Sve čestitke Delpu. Sjajan momak, još bolji teniser. Imao je mnogo poteškoća sa povredama godinama, sigurno je nedostajao tenisu, jer videli ste šta može da odigra, pogotovu sa te forhend strane. Sigurno da ovo nije moj poslednji poraz, niti sam ja poslednji teniser i sportista koji je izgubio na Olimpijskim igrama, ali sad ovako posle meča… boli užasno. Boli jer su se mnogi ljudi oslanjali na mene. Ja im se izvinjavam što sam ih izneverio. Ove Igre su bile tako željno iščekivane, nisam mogao da pružim svoj maksimum i prikažem svoj tenis. Ne tražim izgovor, ali eto. Tužno je na ovaj način završiti. To je sport, idemo dalje“, rekao je Novak.

Osvajač bronzane medalje iz Pekinga je teren napustio u suzama, ali budite sigurni da će 2020. godine jači nego ikada otići u Tokio po ono što mu nedostaje – olimpijsko zlato!

Poraz Novaka u 1. kolu Olimpijskih igara od sjajnog Del Potra

Auto Draft

Statistika: as poeni (8-3), dvostruke servis greške (2-1), direktni poeni (26-41), neiznuđene greške (32-24), ukupan broj poena (80-93).

Novak Đoković i Nenad Zimonjić nisu uspeli da se plasiraju u četvrtfinale Olimpijade u konkurenciji parova.

Srpski tandem je u drugom kolu poražen od Brazilaca Marsela Mela i Bruna Soareša rezultatom 0:2, po setovima 4:6, 4:6.

Meč je trajao 73 minuta, a Brazilci su do pobede stigli zahvaljujući brejkovima u petom gemu prvog i devetom gemu drugog seta.

Fotografije: AFP / Getty Images

Podeli post