Novak nije uspeo da zabeleži petu ovogodišnju pobedu u Parizu i plasira se u svoje deveto polufinale Rolan Garosa.

Srpski teniser je bio u zaostatku od dva seta ali je uspeo da se vrati i stvori veliku priliku da meč odvede u odlučujući set. Nije je iskoristio i u četvrtfinalnom trileru je poražen od senzacije turnira, Italijana Marka Čekinata rezultatom 1:3, po setovima 3:6, 6:7 (4:7), 6:1, 6:7 (11:13).

Tokom prva dva seta Novak je na svojoj koži osetio zašto je Čekinato najprijatnije iznenađenje turnira. Italijan je igrao na sve ili ništa, bio agresivan, „slušao“ ga je gotovo svaki udarac i to mu je donosilo zasluženi rezultat.

Čekinato je dobio jedini brejk u prvom setu, poveo sa 3:1, zatim i 4:1 i sa tom razlikom posle 39 minuta igre stigao do vođstva od 1:0.

U istom ritmu italijanski igrač je ušao u drugi set, odmah u prvom gemu oduzeo servis Novaku i zadržao inicijativu na terenu. Novak je u četvrtom gemu bez izgubljenog poena vratio brejk i izjednačio na 2:2. Tokom narednih osam gemova nije bilo brejkova. Iako je poveo sa 4:3 u taj-brejku i imao svoja dva servisa, 20. nosilac je izgubio ta dva poena i dozvolio protivniku da posle 63 minuta igre povede sa 2:0 i maksimalno mu oteža posao u nastavku.

Brejkom u prvom gemu trećeg seta Novak je nagovestio da bi ovo mogao biti potpuni povratak. Ipak, 72. igrač sveta je uzvratio na isti način i izjednačio. Novak se u nastavku potpuno vratio u duel i vezao sedam sjajnih gemova koji su mu doneli osvajanje trećeg seta i prednost od 3:0 u četvrtom. Šampion iz 2016. godine je nešto kasnije poveo sa 5:2, pri 5:3 je servirao za 2:2 u setovima ali je svojim greškama vratio Čekinata u igru. Pun samopouzdanja, Italijan je stigao do 5:5, a potom i do taj-brejka. Ovaj deo meča bio je najdramatičniji i izazvao opšti delirijum na tribinama. Novak je nestvarnim poenima spasio tri meč lopte, isto tako i propustio dve za osvajanje seta i omogućio Italijanu da nastavi san nakon fenomenalnog poslednjeg poena.

„Sačuvao je smirenost i neverovatno dobro igrao u važnim trenucima“, rekao je Novak o igri protivnika. „Igrao je izuzetno, sve čestitke. Sjajno je počeo meč, a meni je bilo potrebno vreme da se opustim. Pošto sam se zagrejao, bilo je bolje, ali nisam uspevao da realizujem svoje prilike. U nekim trenucima mi je nedostajalo i malo sreće“.

Susret je trajao tri časa i 26 minuta, a statistika izgleda ovako: as poeni (5-6), dvostruke servis greške (2-5), direktni poeni (38-54), neiznuđene greške (41-41), broj osvojenih poena (144-140).

Novak je plasmanom u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Francuske odbranio svih 360 poena iz 2017. godine i neće nazadovati na ATP listi.

Sledeći turnir u kalendaru srpskog tenisera je treći gren slem sezone, Vimbldon (2. jul – 15. jul).

Fotografija: Profimedia

Podeli post