Novak nije uspeo da se plasira u svoje deveto uzastopno polufinale na „Rolex Shanghai Masters“-u i približi se na dva koraka od odbrane titule.

Prvi favorit u Šangaju je u četvrtfinalu posle preokreta poražen od sedmog tenisera sveta Stefanosa Cicipasa rezultatom 6:3, 5:7, 3:6 nakon dva časa i dva minuta igre.

Novak je u duel ušao po njemu već poznatom azijskom receptu. Oduzeo je servis Grku na samom startu i zahvaljujući istom došao do prvog seta rezultatom 6:3.

Teniseri su tokom drugog seta bili sigurni na svoj servis. Ipak, Novak je bio prvi koji je popustio u dvanaestom gemu i dozvolio Cicipasu da dođe do prvog brejka u susretu koji je posle 5:7 značio i izjednačenje u setovima.

Porast broja grešaka Novaka i odličan ritern Cicipasa u trećem setu doneli su Grku odlučujući brejk u četvrtom gemu.

„Nisam bio dovoljno agresivan. Davao sam mu previše vremena da može da diktira igru iz pozadine i zasluženo je pobedio. Odigrao je na visokom nivou, bio sjajan posle servisa. Podizao je nivo servisa i imao agresivan prvi udarac u razmeni“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (8-11), dvostruke servis greške (2-3), direktni poeni (28-34), neiznuđene greške (26-22), broj osvojenih poena (83-85).

Pred Novakom su dve nedelje pauze nakon kojih će nastupiti na „Rolex Paris Masters“-u (28. oktobar – 3. novembar), koji je poslednji turnir iz Masters kategorije u 2019. godini.

Srpski teniser je pre dvanaest meseci poražen u finalu Pariza od Rusa Karena Kačanova, zbog čega mu predstoji odbrana 600 ATP poena. Prethodno je ovaj turnir osvajao četiri puta.

Fotografija: AP

Podeli post