Novak nije uspeo da savlada poslednju prepreku u prestonici Francuske, odbrani titulu i dođe do rekordnog sedmog trofeja na „Paris Rolax Masters“-u.

Najbolji srpski teniser je u spektakularnom finalu poslednjeg Mastersa u sezoni poražen od nove nade svetskog tenisa, 19-godišnjeg Holgera Runea (Danska) rezultatom 6:3, 3:6, 5:7 posle dva časa i 32 minuta neverovatne borbe.

„Čestitam tvom timu i porodici. Zaslužio si ovu pobedu, imao si sjajnu nedelju. Srećan smo zbog tebe, posvećen si momak, uložio si mnogo truda i to se isplatilo. Hvala mom timu, izgubio sam od boljeg protivnika. Nekada pobediš, nekada izgubiš“, rekao je Novak posle meča.

Ovo je prva Masters titula mladog danskog tenisera koji je tokom protekle nedelje u Parizu dobio pet igrača iz top 10.

U prvom setu videli smo svega jednu brejk loptu i njenu realizaciju od strane Novaka u četvrtom gemu. Ispostavilo se da je ovaj gem bio ključni za osvajanje seta rezultatom 6:3 posle 36 minuta tokom kojih je Novak bio bolji igrač na terenu.

Novak je na startu drugog seta imao tri vezane prilike za brejk ali nijednu nije uspeo da iskoristi. Rune je to kaznio u nastavku, oduzeo Novaku servis, pa stigao do 3:0 posle velike borbe u svakom od gemova. Danac se u nastavku fizički bolje osećao na terenu, za razliku od prvog seta. Rano stečeni brejk je uspešno čuvao do kraja seta koji mu je pripao istim rezultatom kao Novaku uvodni.

Novak je u četvrtom gemu odlučujućeg seta napravio brejk i poveo sa 3:1. Imao je 30:0 i 40:30 na svoj servis u narednom gemu ali je „jeftinim“ greškama poklonio brejk rivalu. Iako je u jedanaestom gemu imao 30:0, Novak je dozvolio Runeu da veže četiri poena i dođe do brejka (3/3 danas). Maratonski triler, dvanaesti gem trajao je oko 18 minuta, a Novak je propustio čak šest brejk lopti. Rune, od sutra 10. teniser sveta, pokazao je neverovatnu zrelost u najvažnijim trenucima i zasluženo slavio posle dva preokreta.

Statistika meča: as poeni (8-6), dvostruke servis greške (2-7), direktni poeni (34-43), neiznuđene greške (22-33), broj osvojenih poena (97-92).

Novaka do kraja aktuelne sezone očekuje još nastup na Nitto ATP Finalu u Torinu (13. – 20. novembar).

Završni turnir okupiće osmoricu najboljih iz 2022. godine, među kojima su pored Novaka i: Rafael Nadal (Španija), Karlos Alkaraz (Španija), Kasper Rud (Norveška), Stefanos Cicipas (Grčka), Danil Medvedev (Rusija), Feliks Ožer-Alijasim (Kanada) i Andrej Rubljov (Rusija).

Nole je na prošlogodišnjem završnom turniru eliminisam u polufinalu od Aleksandera Zvereva tako da će braniti 600 ATP poena (od maksimalnih 1500).

Fotografije: Profimedia

Podeli post