Novak nije uspeo da zabeleži i sedmu pobedu u Parizu i osvoji drugu titulu na Rolan Garosu u karijeri.

Prvog nosioca je u finalnom meču nadigrao Španac Rafael Nadal (2) nakon tri odigrana seta – 0:6, 2:6, 5:7 i tako mu naneo prvi poraz na ATP turu posle neverovatnih jedanaest meseci.

Trijumfom nad Novakom, Nadal je došao do svog 13. trofeja na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Danas definitivno nije bio Novakov dan u Parizu. Španac je sa druge strane pokazao sjajnu igru, iskoristio nedostatke u igri našeg tenisera i zasluženo slavio.

Prvi set obeležila je odlična igra Španca, nizak procenat ubačenih prvih servisa Novaka (svega 42%), veći broj direktnih poena (11-10) i neiznuđenih grešaka (13-2). Iako statistika tako ne govori, Nadal je set dobio bez izgubljenog gema, 6:0 za 48 minuta.

Novak je u drugom setu popravio servis, ali se situacija na polju vinera (14-11) i grešaka nije značajnije promenila (17-4). Neiznuđene greške koštale su srpskog tenisera i drugog seta, 6:2 za raspoloženog španskog igrača posle dva brejka.

Nadal je u petom gemu sa šestim brejkom u meču počeo da krči put ka novoj titulu na Rolan Garosu. Novak je u sledećem prvi put u meču oduzeo servis Špancu i izjednačio na 3:3. Dvostrukom servis greškom u jedanaestom gemu Novak je poklonio brejk Nadalu, koji je ovaj nakon narednog gema pretvorio u trijumf.

„Rafa je još jednom pokazao da je kralj šljake. Bio je ovo zaista težak meč za mene. Nisam zadovoljan kako sam odigrao danas. Nadal je bio bolji igrač od mene. Hvala svima koji su nam omogućili da budemo na terenu u ovoj teškoj situaciji za ceo svet. Hvala publici koja nas je bodrila tokom prethodnih 14 dana“, rekao je Novak na ceremoniji proglašenja pobednika.

Statistika: as poeni (1-4), dvostruke servis greške (4-1), direktni poeni (38-31), neiznuđene greške (52-14), broj osvojenih poena (77-106).

Novak će svoj sledeći turnir odigrati u Beču, gde 26. oktobra počinje „Erste Bank Open“.

Najbolji teniser sveta dobitnik je „vajld karte“ organizatora, a čak sedmorica igrača iz top 10 se nalaze na listi učesnika ovog turnira iz serije 500.

Biće to Novakov treći nastup u prestonici Austrije, gde je poslednji put igrao davne 2007. godine i osvojio turnir.

Fotografija: Profimedia

Podeli post