Novak Đoković zaustavljen je polufinalu Masters turnira u Madridu posle tri časa i 35 minuta spektakularne borbe.

Prvi teniser sveta je u meču godine, dramatičnom polufinalu „Mutua Madrid Open“-a poražen od budućnosti svetskog tenisa, španskog čuda Karlosa Alkaraza (9. teniser sveta) rezultatom 7:6 (7:5), 5:7, 6:7 (5:7).

Bio je to prvi međusobni duel dvojice tenisera, a samo dan ranije 19-godišnji Alkaraz je iz takmičenja izbacio sunarodnika Rafaela Nadala i naneo mu prvi poraz.

Novak je već u prvom gemu meča pretrepeo brejk. U sledećem je propustio jednu šansu da se odmah vrati, tako da je Alkaraz došao do 0:2. U nastavku seta Novak je bez ili sa jednim izgubljenim jednim poenom sigurno osvajao svoje servis gemove, a ključni na servis rivala bio je osmi gem kada je srpski teniser vratio brejk i izjednačio na 4:4. Novak je najbolje sačuvao za taj-brejk, poveo sa 6:2 a zatim nešto kasnije iskoristio četvrtu set loptu za vođstvo od 1:0 posle 62 minuta.

U drugom setu teniseri su bili sigurni na svoj servis, a Novak je brejk šanse imao u devetom i jedanaestom gemu. Nije ih iskoristio i Španac u poslednjem gemu neverovatnom igrom i drop šotovima pravi brejk i stiže do izjednačenja u setovima nakon 7:5. Drugi set trajao je jedan čas i pet minuta.

Alkaraz je bolje ušao u odlučujući set u kojem smo videli najbolje što tenis može da pruži. Španac je bio blizu brejka u četvrtom i šestom gemu, ali je Novak, najstariji polufinalista Madrida u istoriji, spasio svih pet brejk lopti. Zatim je srpski teniser u sedmom gemu imao dve brejk lopte, ali je ovog puta 15 godina mlađi protivnik bio na visini zadatka. Ponovo je na red došao taj-brejk u okviru kojeg je, kao i tokom celog meča, Alkaraz imao nestvarnu podršku publike na čijim je krilima stigao da velike pobede.

Statistika: as poeni (8-4), dvostruke servis greške (2-4), direktni poeni (24-51), neiznuđene greške (31-57), broj osvojenih poena (131-134).

Najbolji teniser sveta će iz Madrida otputovati u Rim gde će se sledeće nedelje odigrati još jedan turnir iz Masters serije (8. – 15. maj).

Prošle godine Novak je poražen u finalu Rima od Rafaela Nadala (5:7, 6:1, 3:6), te mu predstoji odbrana 600 ATP poena.

„Internazionali BNL d’Italia“ biće poslednja Novakova priprema pred Rolan Garos. Drugi gren slem turnir u sezoni održaće se od 22. maja do 5. juna u Parizu.

Fotografija: Profimedia

Podeli post