Poraz Novaka u polufinalu Rolan Garosa posle 4 sata i 37 minuta igre

Poraz Novaka u polufinalu Rolan Garosa posle 4 sata i 37 minuta igre

Novak nije uspeo da se plasira u svoje drugo uzastopno finale Rolan Garosa.

Posle nadljudske borbe na terenu Filip Šatrije koja je trajala maratonskih četiri časa i 47 minuta Novak je poražen od Rafaela Nadala rezultatom 2:3, po setovima 4:6, 6:3, 1:6, 7:6 (7:3), 7:9.

Epski okršaj između prvog i trećeg nosioca pružio je sve ono što se očekivalo od duela titana u „finalu pre finala“. Preokreti su se smenjivali iz minuta u minut, a pobednik se nije znao dok nije odigran i poslednji poen. Nažalost, u finalu je bilo mesta samo za jednog.

Od samog početka meča Novak je napao Nadala i pokazao izuzetno agresivnu igru u polju. Ipak, prvi je do brejka stigao Španac u sedmom gemu, koji mu je nešto kasnije doneo 6:4 i vođstvo u setovima posle 51 minuta.

I u drugom setu Nadal je prvi došao do brejka i vođstva od 3:2. Od ovog trenutka Novak je zaigrao mnogo bolje i odmah u narednom gemu stigao do ribrejka i 3:3. Srpski teniser je u nastavku formirao seriju od fantastična četiri uzastopna gema, još jednom oduzeo servis rivalu i posle 6:3 izjednačio rezultat u setovima na 1:1.

Treći set protekao je u znaku velike sudijske greške u drugom gemu, kada je Novakova lopta u terenu dosuđena kao aut. Ovaj poen doneo je Nadalu brejk i u nastavku seta bilo je očigledno koliko je pogrešna odluka sudije uticala na Novakovu igru. Špancu je posle 37 minuta pripao treći set rezultatom 6:1.

U četvrtom „triler“ setu Novak je višestruko dokazao zašto je svetski broj 1. Nadal je najpre došao do brejka i prednosti od 4:3, da bi srpski teniser odmah u sledećem gemu izjednačio na 4:4. U najnezgodnijem trenutku, jedanaestom gemu, Nadal pravi novi brejk i dolazi u priliku da servira za plasman u finale. Novak je u nastavku uspeo da načini još jedan ogroman preokret i izjednači na 6:6. Pun samopouzdanja, Novak je maestralno odigrao taj-brejk, uzeo Rafi dva mini brejka i posle 7:3 i 58 minuta igre izborio novo izjednačenje i uveo okršaj u peti set.

Nole je bio taj koji je prvi preuzeo inicijativu u petom setu napravivši brejk već u uvodnom gemu. Pad u igri i porast broja grešaka Srbina omogućili su Nadalu da u osmom gemu vrati brejk i izjednači na 4:4. U nastavku je datirala igra nerava, koja je nakon šesnaestog gema pripala sedmostrukom šampionu Otvorenog prvenstva Francuske (7:9).

„Ne vidim da sam mnogo grešio. On je pogodio liniju nekoliko puta, kao i neverovatne ćoškove. Mnogo dobro je servirao i bio vrlo agresivan. Čeka me još godina, vratiću se u Pariz i pokušaću da osvojim titulu“, rekao je Novak, dodavši: „Neverovatno je biti deo ovakvog meča, ali sve što sada mogu da osećam jeste razočaranje. Toliko sam želeo ovu titulu… Pružio sam maksimum, upotrebio sve svoje sposobnosti da bih izašao kao pobednik, a to se nije ostvarilo. Život ide dalje, nije kraj sveta.“

S obzirom da nije odbranio finale iz 2012. godine, Novak će na novoj rang listi imati 480 ATP poena manje.

Statistika meča: as poeni (5-6), dvostruke servis greške (2-3), direktni poeni (54-61), neiznuđene greške (75-44), ukupno poena (158-177).

Sledeći zvaničan nastup Novaka očekuje na najprestižnijem teniskom turniru današnjice, Vimbldonu, koji će se odigrati od 24. juna do 7. jula.

Prošle godine, najbolji teniser sveta zaustavljen je u polufinalu trećeg Gren Slema sezone (poraz od Federera).

Fotografija: AP

Podeli post