Novak se u nedelju neće boriti za svoju šestu titulu na Nitto ATP finalu u Torinu.

Prvi teniser sveta je u polufinalu završnog turnira poražen od Nemca Aleksandera Zvereva rezultatom 1:2, po setovima 6:7 (4:7), 6:4, 3:6 posle dva časa i 28 minuta igre.

Nemački igrač je gotov ceo meč odigrao na izuzetno visokom nivou, a sve to zahvaljujući fenomenalnim servisima i odličnoj igri u defanzivi. Sa druge strane, Novak je pokazao dobar tenis, ali je u ključnim trenucima napravio nekoliko grešaka koje su se ispostavile kao presudne.

Teniseri su bili sigurni na svoj servis tokom prvog seta. Novak je pri vođstvu od 5:4 bio nadomak osvajanja seta, ali je Zverev sjajnim servisima spasio jednu brejk loptu. U sledećem gemu je Nemac imao dve brejk lopte, ali je Novak bio na visini zadatka i sprečio brejk. Taj-brejk je pripao Zverevu posle dva mini brejka rezultatom 7:4. Prvi set je trajao tačno jedan čas a statistika direktnih poena (8-14) i neiznuđenih grešaka (12-8) je bila na strani Novakovog rivala.

Na prvi brejk u meču čekalo se do devetog gema drugog seta. Novak je konačno slomio otpor Zvereva, oduzeo mu servis i poveo sa 5:4 uz servis. U desetom gemu je iskoristio tek petu set loptu i posle 6:4 došao do izjednačenja.

I pored gubitka drugog seta, Zverev je nastavio da pruža izuzetan tenis. To mu je u četvrtom gemu donelo prvi brejk i prednost od 3:1, potom i 4:1. Novak je u sedmom gemu imao jednu brejk priliku da se rezultatski vrati, ali je Zverev bio fantastičan u defanzivi, osvajao duge razmene udaraca i poveo sa 5:2. Novak do kraja duela nije uspeo da dođe do preokreta i nemački teniser zasluženo stiže do pobede.

„Na svetu ne postoji niko ko zaslužuje više poštovanja od Novaka Đokovića. Odakle je došao, šta je postigao… On je najveći teniser svih vremena i mislim da ljudi ponekad to zaboravljaju. Mislim da bi svako trebalo to da ceni“, rekao je Zverev posle meča.

Zverev će u finalu završnog turnira u Torinu u nedelju od 17 časova igrati protiv drugog nosioca Danila Medvedeva.

Zvanični deo teniske sezone za Novaka je ovde završen. Do kraja 2021. godine ga očekuje još nastup za reprezentaciju Srbije u Dejvis kupu (25. novembar – 5. decembar).

„Sva energija mi je usmerena ka Dejvis kupu. Nadam se najboljem, želimo da idemo skroz do kraja. Imamo mladu ekipu, ali su momci koji imaju iskustva. Imamo specijalistu za dubl Nikolu Ćaćića, tako da nema sumnje da ćemo dati sve od sebe, pa ćemo da vidimo. Nije sve do nas, dosta toga je u Božijim rukama. Posle toga mi sledi odmor, za sada još ne znam koliko, ali tek kada se ovo završi videćemo šta dalje i kako“, rekao je Novak o predstojećim planovima.

Dejvis kup finale će se održati u tri grada: Insbruku (Austrija), Madridu (Španija) i Torinu (Italija). 18 timova će se takmičiti u okviru šest grupa od po tri ekipe. Srbija je u grupi F sa Austrijom i Nemačkom (Insbruk).

Šampioni Dejvis Kupa iz 2010. godine će svoj prvi duel u grupi imati u petak, 26.novembra, od 16.00 h protiv Austrije, a dan kasnije – 27.novembra, u isto vreme, snage će odmeriti sa Nemačkom.

Najbolji teniseri dveju zemalja, Dominik Tim i Aleksander Zverev, neće nastupiti na finalnom takmičenju.

Fotografija: Profimedia

Podeli post