Posle velike borbe US Open osvaja Rafael Nadal


Novak Đoković nije uspeo da osvoji drugu Grend Slem titulu u karijeri ni nakon svog drugog finala na US Openu.

Posle tri časa i 42 minuta igre bolji od srpskog tenisera bio je prvi igrač ATP liste, Španac Rafael Nadal koji je trijumfovao rezultatom 3:1, po setovima 6:4, 5:7, 6:4, 6:2.

Od danas dva najbolja svetska tenisera priredila su publici, kao što se i očekivalo, vrhunski spektakl. Ulog je bio velik, a titula je na kraju pripala bolje raspoloženom Nadalu.

Pobedom u Njujorku Nadal je tako u svoju kolekciju Grend Slem turnira dodao i jedini koji mu je do sada nedostajao.

Prvi set (50 minuta). Već u uvodnom gemu Nadal oduzima servis Novaku, da bi par minuta kasnije prednost uvećao na 2:0. Novak u četvrtom gemu vraća brejk i poravnava na 2:2. Sledeći gem trajao je oko deset minuta, Novak je spasio tri vezane brejk šanse, potom još dve, ali je šest bila kobna. Španac pravi drugi brejk, koji mu je omogućio osvajanje prvog seta rezultatom 6:4. Dvanaest grešaka u ovom periodu igre načinio je Đoković, pet više od prvog tenisera sveta. I na polju direktnih poena uspešniji je bio Nadal, devet prema jedanaest.

Drugi set (71 minut). Od početka drugog seta videlo se da je samo pitanje trenutka kada će Novak prelomiti i napraviti brejk nad Nadalom. To se dogodilo u četvrtom gemu, kada je sjajan nalet srpskog tenisera urodio plodom za oduzimanje servisa španskom igraču bez izgubljenog poena. U sledećem gemu Novak je bio nezaustavljiv, 4:1. Potom je stao servis Srbina, Nadal to iskusno koristi i nakon tri gema u nizu donosi izjednačenje, 4:4. U narednom gemu na Đokovićev servis pri rezultatu 30:30 u Njujorku je počela da pada kiša usled čega je duel prekinut.

Pauza je trajala tačno dva časa. Po povratku na teren, teniseru su nastavili da igraju na visokom nivou. U dvanaestom gemu Novak pri vođstvu od 6:5 dolazi do nekoliko vrhunskih poena, lomi otpor Nadala, uzima brejk i posle 7:5 donosi izjednačenje u setovima. Novakova realizacija brejk šansi u prva dva seta je fascinantna – 3/3.

Treći set (57 minuta). Ponovo krećemo od nule. Nažalost, u trećem gemu Nadal koristi treću brejk loptu za vođstvo od 2:1. U nastavku seta dominirao je Španac, a Novak je do kraja istog spasio čak osam brejk lopti. Do kraja ovog perioda igre Đoković nije imao nijednu priliku da oduzme servis Nadalu, koji je pri 5:4 sa tri atomska servisa spasio 15:30.

četvrti set (44 minuta). Nastavlja se neverovatan nalet prvog tenisera sveta, koji gotovo da nije znao šta znači izgubljen poen. Ponovo je koban bio treći gem, koji je Nadalu doneo brejk. Do kraja seta, Novak nije imao oružje kojim bi značajnije nagovestio preokret. Nadal stiže do novog brejka i prednosti od 4:1. U narednom gemu Đoković je propustio jednu brejk loptu, da bi zatim osvojio svoj servis gem i smanjio vođstvo Nadala na 5:2. U predstojećem gemu španski teniser bez većih problema uspeva da realizuje svoj servis za svoj prvi US Open u karijeri.



Statistika meča: as poeni (8-5), duple servis greške (4-2), neiznuđene greške (46-31), direktni poeni (45-49), realizacija brejk šansi (3/4 – 6/26).

Plasmanom u finale US Opena Novak je dobio 1200 ATP poena, koji su mu na današnjoj rang listi doneli skok na poziciju broj dva, sa koje je zbacio Švajcarca Rodžera Federera, prošlogodišnjeg finalistu.

Novak će sutra napustiti Njujork, kako bi se što pre pridružio svojim kolegama iz reprezantacije u Beogradu, gde će se već od 17. do 19. septembra igrati polufinalni okršaj Dejvis kupa protiv selekcije češke.

čestitamo Noletu na ogromnom uspehu koji je ostvario plasmanom u finale US Opena!

Podeli post