Prvo finale za Novaka u 2009. godini posle maratona!


Prvi nosilac ATP turnira u Dubaiju, Novak Đoković, na korak je od titule u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Posle dva časa i 44 minuta lavovske borbe, Novak je završio na kolenima, čime je još jednom pokazao koliko mu znači pobeda i plasman u finale “Barclays Dubai Tennis Championships“-a.

Pao je Francuz Žil Simon, a konačan rezultat okršaja glasi: 3:6, 7:5, 7:5.

Start meča karakterisali su izuzetno teški klimatski uslovi, koji su vidno uticali na oba igrača. Ipak, Simon se bolje snašao, prvi se “okitio“ brejkom, poveo sa 4:2, i dobio set rezultatom 6:3.

Drugi set protekao je u znaku velikog broja grešaka na obe strane. Novak je imao nekoliko prilika da stekne brejk prednosti, ali to mu je pošlo za rukom tek u najvažnijem trenutku, dvanaestom gemu, kada po prvi put u susretu uspeva da oduzme servis osmom igraču sveta i izjednači na 1:1, posle 7:5.

Nije se dobro pisalo Novaku na početku odlučujućeg seta. Simon odmah u prvom gemu pravi brejk i u narednom vođstvo povećava na 2:0. Novak se mučio u nastavku da se vrati u meč, i to mu uspeva u šestom gemu kada poravnava rezultat na 3:3 nadoknadivši na startu izgubljen gem.

U nastavku se broj grešaka smanjio, a tenis je bio vidno kvalitetniji kao da je početak meča a ne ulazak u treći sat igre. Na identičan način kao u prethdonom setu treći teniser sveta zadao je konačni udarac Francuzu – maestralnim brejkom u poslednjem gemu meča.

“Sreća mora da se zaradi, ona ne pada sa neba. Morao sam da se borim sve vreme i nisam prestajao da verujem u uspeh“, ocenio je prvi nosilac posle plasman u prvo finale ove godine.

“Sa psihološkog aspekta, ovo je izuzetno važna pobeda za mene“, poručio je Novak.

“Ukoliko želim da ostanem u vrhu svetskog tenisa, moram da dobijam ovakve mečeve, jer Simon je jedan od najboljih igrača na svetu. Simon je vrlo specifičan igrač. I bekhend i forhend su mu dobri i pravi malo neiznuđenih grešaka“, završio je Novak.

Zahvaljujući četvrtoj pobedi u Dubaiju, srpski teniser će zaraditi novih 120 poena, na kojih će biti dodato još 200 u slučaju osvajanja titule u subotu (16.00h po našem vremenu).

Da bi se to dogodilo, Nole će morati da preskoči još jednu prepreku u vidu Španca Davida Ferera, koje je u drugom polufinalu deklasirao Francuza Rišara Gaskea rezultatom 6:2, 6:2.

Biće to sedmi duel srpskog i španskog tenisera, trenutno je 3:3 u međusobnim okršajima.

Podeli post