U trećem kolu ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu, Novak (20) je posle tri časa i 48 minuta savladao 13. nosioca, Roberta Bautistu Aguta (Španija) rezultatom 6:4, 6:7 (6:8), 7:6 (7:4), 6:2 i plasirao se u svoju dvanaestu osminu finala u Parizu.

Tokom prvih osam gemova uvodnog seta samo je Novak došao do jedne brejk šanse, koju je Bautista Agut spasio u osmom gemu. Dva gema kasnije srpski teniser je napravio brejk u najvažnijem trenutku i posle 52 minuta igre stekao prednost u setovima.

Imao je Novak šansu da taj-brejk drugog seta prevagne na svoju stranu, ali je neočekivanom greškom u završnici poklonio mini-brejk, a zatim i set raspoloženom rivalu. Prethodno su teniseri u setu koji je trajao 75 minuta razmenili po jedan brejk.

Prva polovina trećeg seta išla je na ruku španskog tenisera koji je poveo sa 3:1, zatim i 5:3, kada je Novak iskoristio poslednju priliku da se vrati u set, vratio brejk, a zatim izborio igranje novog taj-brejka. Ovog puta iznenađenje nije dozvolio, od prvog poena je zaigrao čvrsto, poveo sa 6:2 i posle 69 minuta došao do 7:6 (7:4) i vođstva od 2:1.

Najbolji tenis Novak je pokazao u četvrtom setu u kojem je tri puta oduzeo servis Špancu (u drugom, šestom i osmom gemu) i tako došao do 62. pobede na Rolan Garosu u karijeri.

„Bautista Agut je specijalista za ovu podlogu. Bio je uporan i zadao mi je velike probleme. S druge strane, ja sam bio strpljiv i čekao svoj trenutak. Drago mi je da sam pobedio i radujem se meču osmine finala“, izjavio je Novak posle meča.

Statistika: as poeni (10-3), dvostruke servis greške (3-2), direktni poeni (51-42), neiznuđene greške (43-47), broj osvojenih poena (149-131).

Noletova prepreka za plasman u četvrtfinale Rolan Garosa je još jedan Španac, Fernando Verdasko (30), koji je iznenadio četvrtog nosioca Grigora Dimitrova iz Bugarske (7:6, 6:2, 6:4).

U međusobnim duelima protiv Verdaska Novak vodi sa 10-4 (nije poražen od 2010. godine). Po tri pobede podelili su na šljaci.

Novak će meč osmine finala odigrati u nedelju.

Fotografija: Profimedia

Podeli post