Fenomenalnih četrnaest dana u Londonu Novak je krunisao sedmom titulom na Vimbldonu i čak četvrtom uzastopnom na najprestižnijem teniskom turniru današnjice!

Novak je u rekordnom 32. gren slem finalu savladao Nika Kiriosa (ATP #40) rezultatom 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3) i došao do 88. titule u karijeri, 21. gren slem.

Osvajanjem sedmog Vimbldona Novak se izjednačio sa Pitom Samprasom po broju titula na trećem gren slemu sezone. Rekord (osam titula) drži Švajcarac Rodžer Federer. Što se tiče ukupnog broja gren slem trofeja, Španac Rafael Nadal je lider sa 22, a sledi ga Novak sa 21.

„Nik, vratićeš se. Ne samo na Vimbldonu, već uopšte u finala. Teško je pronaći reči utehe posle poraza, ali pokazao si zbog čega zaslužuješ da budeš na samom vrhu. Želim ti sve najbolje“, rekao je Novak. „Zaista te poštujem mnogo, ti si fenomenalan sportista. Sada se poklopilo sve i siguran sam da ćemo te još gledati na završnicama grend slem turnira. Nikada nisam mislio da ću reći ovoliko lepih stvari o tebi, s obzirom na naš odnos od ranije. Sada je zvanično bromansa“, otvoreno je istakao Novak i izazvao salvu smeha na tribinama.

Novak je istakao značaj trofeja na Vimbldonu, pogotovo nakon situacije koju je doživeo u Australiji početkom godine.

„Znaju mnogi ljudi šta mi se desilo na početku godine i nisam očekivao da će toliko vremena trebati da se vratim. Dosta me je iscrpelo sve što se desilo i što me je pratilo narednih meseci. Bilo je potrebno strpljenje, verujem u sebe i znao sam da će doći pre ili kasnije momenat kada ću se boriti za trofeje“, rekao je Novak za RTS.

Srpski teniser rekao je i kakvu simboliku za njega ima trofej na današnji dan.

„Vimbldon uvek dolazi u momentima kada mi je to toliko bitno, presudno, da se vratim psihički u optimalu i nivo koji mi odgovara. Zahvalan sam na ovom trenutku i ovo je najlepši poklon za godišnjicu braka i na dan rođenje Nikole Tesle“, dodaje Đoković.

Nole je dodao da želi još puno godina da igra, a takođe se obratio i srpskim navijačima.

„Ja želim da igram profesionalni tenis na visokom nivou dok god mi telo dozvoli i dok imam motivaciju. Za sada je sve prisutno u meni, jako bitan faktor je da imam podršku najbližih, zahvalan sam svima i želim da sve ovo potraje. Mora mnogo stvari da se poklopi, mnogo stvari se menja, život se menja, ali glad za velikim tofejima ostaje isti. Volim vas Srbijo, volim vas“, zaključio je Novak.

Da bi stigao do prvog trijumfa u karijeri nad Nikom Kiriosom i 28. uzastopne pobede na Vimbldonu, Novak je na terenu morao da provede tačno tri časa.

Prvi set pripao je Kiriosu posle samo jednog brejka, u petom gemu. Novak je dvostrukom servis greškom poklonio gem Australijancu, a ispostavilo se da je ovo na kraju bio i poklon set. Teniseri su tokom 31 minuta igre bili gotovo izjednačeni na terenu, a ključna prednost Kiriosa bio je početni udarac.

Skoro bez greške Novak je odigrao u nastavku. U četvrtom gemu drugog seta odlično je čitao servise Kiriosa i došao do prvog brejka u susretu (sa nulom). Poveo je sa 3:1, potom i 4:1. Pri vođstvu od 5:3 branilac titule je servirao za osvajanje seta, ali je na tom putu morao da spašava četiri brejk lopte, od kojih su tri bile vezane. Posle 39 minuta igre i 6:3 Novak je izjednačio na 1:1.

Poput prva dva, i treći set odlučen je nakon samo jednog brejka. Novak je u devetom gemu na servis Kiriosa od 40:0 došao do brejka i potvrdom istog približio se na set od trijumfa.

Četvrti set protekao je bez brejk lopti. Potpunom dominacijom u taj-brejku Novak je posle 7:3 došao do još jednog neverovatnog dostignuća u karijeri.

Bolji poklon za osmu godišnjicu braka Novak nije mogao da poželi.

Statistika meča: as poeni (15-30), dvostruke servis greške (7-7), direktni poeni (46-62), neiznuđene greške (17-33), broj osvojenih poena (131-112).

I pored osvajanja Vimbldona, Novak će na novoj ATP listi koja će biti objavljena sutra pasti sa treće na sedmu poziciju, s obzirom da teniseri ove godine ne dobijaju bodove na Vimbldonu nakon odluke čelnika takmičenja da se ruskim i beloruskim igračima zabrani učešće na turniru.

Trenutno nije poznat sledeći turnir na kojem će Novak nastupiti.

Fotografije: Profimedia

Podeli post