Najbolji srpski teniser i trećeplasirani na svetskoj rang listi pobedom je započeo učešće na Masters turniru u Šangaju.

Nakon što je kao drugi nosilac bio slobodan na startu, Nole je u drugom kolu „Rolex Shanghai Masters“-a nadigrao Žeremija Šardija (ATP #41) rezultatom 2:0, po setovima 6:3, 7:5.

Ovom pobedom Novak je povećao vođstvo nad Šardijem na 12-0 u međusobnim duelima i došao do novog rekorda posle 28 uzastopno osvojenih setova protiv Francuza. Nikome do sada nije pošlo za rukom da protiv nekog tenisera osvoji toliko setova u nizu.

Prvi set trajao je 33 minuta tokom kojih je Novak načinio manje direktnih poena i grešaka od svog rivala. Dva puta je oduzeo servis Šardiju (peti i deveti gem), dok se francuskom teniseru nije ukazala nijedna prilika za brejk.

U prvih jedanaest gemova drugog seta nije bilo brejk šansi. Novak je u dvanaestom iskoristio treću brejk-meč loptu i plasirao se u sledeće kolo posle jednog časa i 24 minuta na terenu.

„Šardi je igrao meč prvog kola, ja nisam. Tačnije, nijedan takmičarski duel nisam odigrao od US opena. Bio sam svestan da ima dobar servis i forhend,“ rekao je Novak posle trijumfa nad Francuzem. „Nisam izgubio od njega nikada, tako da sam imao mentalnu prednost, ali sam morao da realizujem plan, pogotovo u ovim uslovima. Prilično je brza podloga, tačnije ovo je najbrža podloga u Šangaju od kada igram ovde, a to je nekih deset godina. Dosta favorizuje servere tako da morate da bude koncetrisani. Što se tiče meča, ne mogu da se žalim. Tokom celog meča sve je funkcionisalo veoma dobro“.

Statistika: as poeni (4-7), dvostruke servis greške (2-3), direktni poeni (17-25), neiznuđene greške (13-28), broj osvojenih poena (66-52).

Novak će u okviru trećeg kola Šangaja u četvrtak igrati protiv Marka Čekinata (Italija, 16) koji je posle neizvesne borbe savladao Hjeona Čunga (Južna Koreja) rezultatom 4:6, 7:6, 7:6.

Podeli post