Sjajni Novak doneo Srbiji izjednačenje, Lajović i Štepanek odlučuju kome ide Salatara

Sjajni Novak doneo Srbiji izjednačenje, Lajović i Štepanek odlučuju kome ide Salatara

Drugi teniser sveta doneo je Srbiji drugi poen u finalnom okršaju Dejvis kupa protiv selekcije Češke u Beogradskoj areni.

Nole je posle dva časa i 41 minuta igre savladao sedmog tenisera sveta, Tomaša Berdiha bez izgubljenog seta – 6:4, 7:6 (7:5), 6:2.

Trenutan rezultat u Beogradu je 2:2, tako da će odluka o šampionu Dejvis kupa za 2013. godinu „pasti“ u petom meču između Dušana Lajovića i Radeka Štepaneka, koji je u toku.

Tokom prvog seta Novak je u dva navrata bio blizu brejka, ali se Berdih oba puta izvukao iz teške situacije i sačuvao rezultatsku ravnotežu. Najpre je Novak u četvrtom gemu propustio dve brejk šanse, da bi četiri gema kasnije Berdih spasio čak četiri brejk lopte, od kojih su tri bile vezane. Kada je bilo najpotrebnije, u desetom gemu, srpski teniser je slomio otpor neugodnog rivala, konačno stigao do prvog brejka (iskoristivši četvrtu set loptu), a samim tim i vođstva od 6:4 posle jednog časa igre.

Teniseri su tokom prvih dvanaest gemova drugog seta bili sigurni na svoj servis, tako da brejkova nije bilo. Novak je u devetom gemu spasio dve brejk prilike rivala i obezbedio neizvesnu završnicu seta. Drama je kulminirala u taj-brejk, u kojem je Berdih prvi došao do rezultatskog otcepljenja i prednosti od 4:2. Pri vođstvu od 5:4, Čeh je ima dva servisa za izjednačenje u setovima, kada Novak sa dva vezana mini brejka pravi preokret i uz snažne ovacije sa tribina osvaja drugi set i približava se važnoj pobedi.

U uvodnom gemu trećeg seta Novak je došao do zalihe od jednog brejka, koja mu je bila sasvim dovoljna da bez značajnijih problema meč privede kraju u svoju korist.

„Ne postoji lepši osećaj nego kada se igra pred punom arenom. Hvala vam svima što ste došli i danas. Bilo je dosta emotivno, sa dosta pritiska i tenzije smo obojica ušli u meč zbog značaja i važnosti istog. Da nije bilo vas, verujte mi da ne bih izvukao drugi set, koji smatram za prelomni u ovom duelu. Zamolio bih sve da ostanu i u nastavku, da svi zajedno pomognemo mladom Dušanu Lajoviću da pobedi i tako dođemo do novog trofeja u Dejvis kupu“, rekao je Novak nakon meča.

Nakon petog meča u Beogradskoj areni saznaćemo da li će Srbija doći do druge titule u Dejvis kupu ili će Češka odbraniti titulu iz 2012. godine.

Fotografija: Fonet/AP

Podeli post