Prvi nosilac Vimbldona i šestostruki osvajač krune na najprestižnijem teniskom turniru plasirao se među osam najboljih na trećem gren slemu sezone.

Novak u meču osmine finala nije dozvolio novo iznenađenje Tima van Rajthovena na turniru. Savladao je Holanđanina rezultatom 3:1, po setovima 6:2, 4:6, 6:1, 6:2 posle 2 časa i 37 minuta.

„Hvala vam što ste ostali ovako kasno da gledate tenis. Posebno hvala za (legendu tenisa) Bili Džin. Velika je čast igrati pred Vama. Van Rajthoven je veoma težak protivnik. Nikad nisam igrao protiv njega, novo je lice na ATP turu. U svojoj zemlji je osvojio prvu titulu, pobedio je neke tenisere iz top 5. Sa takvim servisom i mnogo talenta, dobrim osećajem, snažnim forhendom… trebalo mi je vremena da se naviknem i prilagodim uslovima ispod krova. Zadovoljan sam kako sam zatvorio meč“, rekao je Novak posle pobede.

Van Rajthoven je pažnju javnosti privukao osvajanjem turnira u Hertogenbošu pobedom nad Danilom Medvedevim u finalu, a na Vimbldonu je pre meča sa Novakom bio bolji od Delbonisa, Opelke (15) i Bazilašvilija (22).

Prvu osetnu prednost Novak je stvorio u drugom gemu prvog seta oduzevši Holanđaninu servis (2:0). Nakon što je u sledećem spasio dve brejk lopte, vođstvo je uvećao na 3:0. Sjajnom bekhend paralelom i brejkom u poslednjem gemu Novak je posle 40 minuta igre poveo u setovima.

U prvoj polovini drugog seta igrao se gem za gemom. Van Rajthoven u sedmom gemu dolazi do svog prvog brejka u meču i bliži je osvajanju seta od Novaka. Naš teniser je u desetom gemu imao četiri brejk lopte da se rezultatski vrati, ali se holandski igrač spasio i posle 50 minuta izjednačio rezultat.

Totalna dominacija Novaka u trećem setu. Sa dva brejka poveo je sa 5:0, potom imao tri brejk lopte za 6:0, ali mu je set pripao tek nakon sledećeg odigranog gema (6:1).

Odmah na startu četvrtog seta Novak je oduzeo servis rivalu. Tu prednost je čuvao do završnice kada je došao do još jednog brejka i plasmana u 13. vimbldonsko četvrtfinale.

Statistika: as poeni (2-20), dvostruke servis greške (2-5), direktni poeni (28-41), neiznuđene greške (19-53), broj osvojenih poena (126-94).

Deseti nosilac turnira, Italijan Janik Siner (ATP #13), biće Novakov protivnik u četvrtfinalu Vimbldona u utorak.

Siner je u četvrtom kolu eliminisao 5. nosioca Karlosa Alkaraza (Španija) rezultatom 3:1.

Fotografija: Profimedia

Podeli post