Novak je spasio četiri meč lopte u drugom setu i vodio sa 4:0 u taj-brejku trećeg, ali nije uspeo da izdrži do kraja i plasira se u finale završnog turnira u Londonu.

U polufinalu Nitto ATP Finala prvi teniser sveta je posle tročasovnog maratona poražen od Dominika Tima (3) rezultatom 1:2, po setovima 5:7, 7:6 (12:10), 6:7 (5:7).

Teniseri su tokom prvog seta bili gotovo izjednačeni na terenu, sigurni na svoj servis. Sreća se u jedanaestom gemu osmehnula Timu koji je iskoristio jedinu brejk loptu u setu i poveo sa 1:0.

Drugi set „mirisao“ je na prvi. Tim je nastavio da igra agresivno, ali je Novak bio taj koji je dolazio do brejk lopti. U osmom gemu srpskom teniseru se ukazala prva brejk prilika, ali nije uspeo da je realizuje. Zatim je u dvanaestom gemu na servis protivnika Novak imao dve brejk/set lopte, ali ih je Tim spasio odličnim servisima.

Usledio je triler u taj-brejku. Tim je poveo 2:0, Novak vezao četiri poena i preokrenuo na 4:2, da bi Austrijanac u nastavku izjednačio na 4:4. Tim je pri vođstvu od 7:6 servirao za pobedu i odservirao dvostruku servis grešku. Novak posle novog mini brejka dolazi do servisa za set, ali kao odgovor stižu nova dva mini brejka rivala. Tim je u nastavku propustio još dve meč lopte, da bi Novak iskoristio svoju četvrtu i posle velike drame i 12:10 došao do odlučujućeg seta.

Iako su na terenu proveli nešto manje od dva časa, umor nije bio primetan na teniserima u trećem setu. Na servisu su bili sigurniji nego u prethodna dva seta, a brejk lopte nisu bile na vidiku. Ovog puta, Novak u taj-brejku nije imao sreće. Poveo je sa 4:0 posle dva mini brejka, da bi potom Tim vezao šest poena i nakon predstojeća dva stigao do velike pobede.

Statistika: as poeni (4-12), dvostruke servis greške (0-5), direktni poeni (23-50), neiznuđene greške (27-39), broj osvojenih poena (115-119).

Nastupom u Londonu Novak je stavio tačku na sezonu 2020. u okviru koje je osvojio četiri titule (Australijen Open, Dubai, Sinsinati i Rim) i šesti put u karijeri godinu završio na vrhu ATP liste.

„Imao sam i bolje i gore sezone. Osvojio sam jedan Slem i igrao finale još jednog. Završio sam godinu kao svetski broj jedan, zvuči bezveze da kažem ‘OK’. Naravno da je izvrsna sezona, ali stremim boljem i mislim da mogu bolje. Sada je malo gorak ukus u ustima nakon ovakvog završetka, ali na kraju sam barem igrao svoju igru i borio se do kraja“, rekao je Novak posle meča.

Fotografija: Profimedia

Podeli post