Petom pobedom u Londonu Novak je otišao korak napred u odnosu na prošlu godinu i plasirao se u polufinale Vimbldona.

U četvrtfinalnom okršaju protiv 24. nosioca Keija Nišikorija, Novak je slavio posle četiri odigrana seta rezultatom 6:3, 3:6, 6:2, 6:2 i obezbedio osmo polufinale u karijeri na terenima „All England Lawn Tennis Club“-a. Ovim se izjednačio sa Džonom Mekinroom i Pitom Samprasom.

Prvi brejk u meču pripao je Novaku u četvrtom gemu. Nišikori je uzvratio istom merom u narednom a zatim izjednačio rezultat na 3:3. Srpski teniser je u osmom gemu još jednom oduzeo servis Japancu, isti potvrdio u predstojećem i posle 37 minuta igre poveo sa 1:0 (6:3).

Nakon što je u trećem gemu drugog seta ispustio tri vezane brejk prilike, Novak se u narednom suočio sa gubitkom servisa koji je Nišikoriju omogućio da posle identičnog rezultata dođe do izjednačenja u setovima.

Slično situaciji iz prethodnog seta, sada je Nišikori bio taj kome su izmakle tri brejk šanse. Novak to u sledećem gemu kažnjava i stiže do 4:2. Još jednim brejkom, u poslednjem gemu, srpski igrač dolazi do 6:2 i prednosti od 2:1.

Nišikori je u prvom gemu četvrtog seta oduzeo servis Novaku, da bi potom Novak ušao u seriju, vezao četiri gema i poveo sa 4:1. Još jednim brejkom u završnom gemu trostruki šampion dolazi do prvog polufinala na nekom gren slemu posle US Opena 2016. godine.

Susret je trajao dva časa i 35 minuta.

„Sjajan je osećaj biti među četiri najbolja tenisera na Vimbldonu. Podizao sam nivo igre iz meseca u mesec, izgledalo je kao da ide sve bolje iz meča u meč. Najpre ću uživati u ovoj pobedi a zatim sledi priprema za naredni izazov“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (6-3), dvostruke servis greške (3-1), direktni poeni (40-29), neiznuđene greške (21-34), broj osvojenih poena (118-90).

Plasman u polufinale doneo je Novaku 360 poena koji će ga u ponedeljak vratiti među 15 najboljih na ATP listi. Sledeća pobeda donosi skok na 11. poziciju na svetu.

U polufinalu najprestižnijeg teniskog turnira Novak će u petak igrati protiv 2. nosioca Rafaela Nadala (26-25 H2H). Španac je posle velike borbe i pet odigranih setova bio bolji od Huana Martina del Potra (Argentina, 5).

Fotografija: AP

Podeli post