US Open (Prvo kolo): Đoković vs. Ljubičić!


Photo: Story.rs

U ponedeljak, 31. avgusta startuje poslednji Grend Slem turnir u 2009. godini – Otvoreno prvenstvo SAD (US Open), koji će se za ukupan nagradni fond od 21,6 miliona dolara odigrati u Njujorku (Flešing Medouz).

Kao četvrti nosilac, Novak će se u prvom kolu US Opena u ponedeljak ili utorak sastati sa hrvatskim teniserom, Ivanom Ljubičićem (50), koga je pre nešto više od nedelju dana savladao u drugom kolu Masters turnira u Sinsinatiju.

Biće to peti po redu duel srpskog i hrvatskog tenisera. U dosadašnjih četiri, Novak je trijumfovao tri puta.

Ako uspešno preskoči prvu prepreku, Novak će u drugom kolu igrati protiv kvalifikanta.

Igor Andrejev (29) je potencijalni rival u trećem kolu.

Na Đokovićevom putu u osmini finala su Radek Štepanek (15) i Filip Kolšrajber (23).

Već u četvrtfinalu pred Novakom je veliki izazov u vidu nekog od sledećih tenisera: Endi Rodik (5), Fernando Verdasko (10), Tomi Has (20) i Viktor Hanesku (28).

Plasman u polufinale pred Novaka donosi Rodžera Federera (1), Nikolaja Davidenka (8), Robina Soderlinga (12), Tomija Robreda (14), Džejmsa Blejka (21), Lejtona Hjuita (31)…

U donjoj polovini žreba su: Endi Marej (2), Rafael Nadal (3), Huan Martin del Potro (6), Žo-Vilfred Conga (7) i drugi. Sa njima se Novak ne može sastati pre finala.

Na US Openu Novak je najuspešniji bio 2007. godine, kada je u finalu poražen od svetskog broja 1, Švajcarca Rodžera Federera, koji je bio fatalan po srpskog igrača i u prošlogodišnjem polufinalu. 2005. i 2006. godine Novak je nastup na US Openu završavao u trećem kolu.

Od odigranih 23 meča u Njujorku, Novak je iz 19 izašao kao pobednik. Ove sezone 22-godišnji Beograđanin je odigrao 69 mečeva sa odnosom pobeda i poraza 53-16.

U poslednjih pet godina niko nije uspeo da stane na crtu Rodžeru Federeru, koji će ove godine jurišati na šestu uzastopnu titulu na US Openu.

Šampionima u obe konkurencije pripašće po 1,6 miliona američkih dolara.

Podeli post