Veliki Novak ponovo srušio velikog Federera!


Dva puta je bio na ivici ponora, i dva puta se kao feniks podigao iz pepela i u velikom stilu postao pobednik!

Najbolji srpski teniser po drugi put u poslednjih mesec dana savladao je drugog tenisera sveta, Rodžera Federera i plasirao se u finale Masters 1000 turnira u Rimu (šljaka, 2.750.000 evra).

Posle dva časa i 9 minuta igre, rezultat je bio 2:1 u korist branioca titule, po setovima 4:6, 6:3, 6:3.

Meč se može podeliti na dva perioda: period pred kišu, u kome je švajcarski teniser bio nadomak pobede, i period posle kiše, u kome su usledila dva ogromna preokreta, čiji je glavni scenarista bio Novak Đoković. Načionio je Novak manje grešaka (39:42) i više vinera (31:28), i upravo to je bio ključ današnje pobede.

Iako je prvi set bio gotovo izjednačen do samog kraja, odlučile su nijanse, a Federer je bio taj koji je stizao do brejk šansi. Prvih pet je propustio, ali je šestu iskoristio i poveo sa 5:4 u najnezgodnijem trenutku za Novaka. U narednom gemu, tu prednost realizovao je u vidu osvajanja uvodnog perioda igre koji je trajao 50 minuta (6:4).

Agonija se nastavila u drugom setu. Federer je u prvom gemu oduzeo servis srpskom teniseru i poveo sa 1:0, potom i 2:0. Novakovi problemi sa prvim servisom nastavili su se i u narednom gemu. Švajcarac je došao do brejk lopte, koju je Novak, na svu sreću, spasio i smanjio na 2:1. U tom trenutku u Rimu je počela da pada kiša, i meč je prekinut.

U nastavku duela, novi triler. Federer je osvojio svoj servis gem i poveo sa 3:1. Nakon što je propustio šansu da po drugi put u setu brejkne Novaka i povede sa 4:1, drugom teniseru sveta sve je krenulo naopako, zahvaljujući fantastičnom povratku Srbina u meč. Novak niže gem za gemom, oduzima servis Federeru dva puta, pravi niz od pet uzastopnih gemova za izjednačenje u setovima nakon 6:3.

Drama se nastavila u trećem setu. Ponovo je Federer došao do famoznog vođstva od 3:1, ali je zatim usledila preslikana situacija iz drugog seta. Novak je ponovo poput najvećeg šampiona vezao neverovatnih pet gemova i zasluženo se približio odbrani prošlogodišnje titule.

A, da bi se to dogodilo, Nole će morati da sruši još „samo“ jednu prepreku, u vidu Rafaela Nadala.

Finale je na programu u nedelju u 16.00h.

Podeli post