Vimbldon: Finale iz snova u nedelju od 15 časova


Photo: AP

Trinaest dana neverovatnog tenisa na terenima All England Club-a je iza nas.

Pre dolaska na Vimbldon, Nole je imao dva cilja. Da uđe u finale i tako postane 25. teniser u istoriji koji će se naći na poziciji broj 1; i da osvoji titulu na najprestižnijem turniru. Prvi cilj je juče ostvario fantastičnim trijumfom u polufinalu nad Žoom-Vilfridom Congom rezultatom 3:1. Do drugog ga deli manje od 24 časa.

U finale 125. Vimbldona plasirali su se posle 6 pobeda u glavnom žrebu prvi i drugi favorit turnira, od ponedeljka drugi i prvi teniser sveta redom, Rafa i Nole. Oni će u nedelju od 15 časova odigrati istorijsko finale.

Na putu do same završnice branilac titule, Nadal je redom rušio Rasela, Svitinga, Milera, Del Potra, Fiša i Marija. Sa druge strane, srpski teniser je izbacio sledeće igrače: Šardi, Anderson, Bagdatis, Lodra, Tomić, Conga.

Finale trećeg Grend Slema sezone doneće 28. po redu međusobni okršaj između Srbina i godinu dana starijeg Španca.

U dosadašnjih 27 duela vodi Rafa sa 16-11, uz napomenu da je njihova poslednja četiri susreta dobio Nole. Bilo je to u mečevima za titulu u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu i Rimu.

Na travi su se sastajali dva puta, slavio je Nadal. U polufinalu Vimbldona 2007. i finalu Kvinsa 2008. godine. Od tada do danas prošle su čak tri godine.

U 2011. godini Nole je osvojio 7 titula (Australijen Open, Dubaji, Indijan Vels, Majami, Beograd, Madrid i Rim), Rafa četiri manje (Monte Karlo, Barselona, Rolan Garos).

Novak je pretrpeo svega jedna poraz, a dobio je 47 mečeva do danas. Rafa je posle 58 mečeva kao pobednik izašao iz 51.

Na kraju da se osvrnemo i na rang listu. Bez ikakve dileme, Nole će od ponedeljka, 4. jula biti na svetskom vrhu, a bodovno stanje može imati sledeća dva scenarija.

Ako osvoji titulu imaće 13.285 poena, u suprotnom 12.485. Rafi bi sa pobedom u finalu ostao na 12.070 bodova, dok će sa porazom imati 11.270.

Prema tome, ako sve bude onako kako priželjkujemo, u ponedeljak razlika između Noleta i Rafe može biti čak 2.015 poena u korist našeg tenisera.

Španski list „As“ ističe da će finalni meč Novaka i Nadala u nedelju predstavljati „dvoboj za anale“.

U to ne sumnjamo… Odbrojavanje počinje!

Srećno Nole!

Podeli post