Novak nije uspeo da savlada poslednju prepreku u 2018. godini i dođe do šeste titule na ATP World Tour finalu.

Nakon fenomenalne nedelje u Londonu i četiri ubedljive pobede, Novak je u finalu poražen od trećeg nosioca Aleksandera Zvereva rezultatom 0:2, po setovima 4:6, 3:6. Ovo je ujedno i prva titula Nemca na završnom turniru.

„Sve čestitke Saši i njegovom timu. Danas je igrao mnogo bolje nego u grupnoj fazi takmičenja i apsolutno je zaslužio ovu pobedu. Želim mu sve najbolje u budućnosti. Danas jednostavno nije bio moj dan, ali ako se osvrnem na poslednjih šest meseci, bila je ovo neverovatna godina za mene. Vratio sam se na prvo mesto na svetu i presrećan sam zbog toga“, rekao je Novak na završnoj ceremoniji.

Samo jedna brejk lopta viđena je tokom prvog seta. Do nje je došao Zverev u devetom gemu, istu je realizovao i potvrdio u sledećem za 6:4.

Drugi set počeo je brejkom Zvereva, na koji je Novak odgovorio na identičan način. Zverev je trećim brejkom u nizu stekao krucijalnu prednost koja mu je omogućila da šest gemova kasnije postane prvi nemački teniser posle 1996. godine koji je trijumfovao na završnoj smotri.

Statistika: as poeni (1-10), dvostruke servis greške (1-3), direktni poeni (7-20), neiznuđene greške (23-18), broj osvojenih poena (46-57).

Za plasman u finale završnog turnira bez izgubljenog meča Novak je „zaradio“ 1000 ATP poena, tako da će sezonu završiti sa ukupno 9.045, što je 1.565 više od drugoplasiranog Rafaela Nadala.

U sezoni koja je za nama Novak se posle operacije lakta i 22. mesta na ATP listi ponovo vratio na vrh sveta, a na tom putu je osvojio Vimbldon, Sinsinati, US Open i Šangaj, dok je finalista bio u Kvinsu i u Parizu. Ovim podvigom Novak je postao najstariji teniser u istoriji koji je sezonu završio na prvom mestu svetske rang liste.

Prvi zvanični turnir u Novakovom kalendaru za 2019. godinu je „Qatar ExxonMobil Open“ (31. decembar 2018. – 5. januar 2019.).

Biće to Novakovo četvrto učešće u Dohi. 2018. godine se nije takmičio u glavnom gradu Katara, a prethodno je dva puta bio šampion (2016. i 2017.).

Pre toga, srpski teniser će 28. i 29. decembra 2018. odigrati dva meča na egzibicionom turniru „Mubadala World Tennis Championship“ u Abu Dabiju. Najpre će u petak igrati protiv pobednika susreta Karen Kačanov – Dominik Tim, da bi dan kasnije u zavisnosti od ishoda ovog meča igrao finale ili meč za treće mesto.

Noletov desktop kalendar za mesec decembar možete preuzeti ovde.

Podeli post