Nadal posle tri godine savladao Novaka

Novak nije uspeo da se plasira u finale Masters turnira u Madridu i približi se na korak od odbrane titule u prestonici Španije.

50. epizoda najvećeg teniskog rivalstva između Novaka Đokovića (2) i Rafaela Nadala (4) pripala je španskom teniseru rezultatom 2:6, 4:6, koji je tako smanjio vođstvo Srbina na 26-24 u međusobnim susretima.

Nadal je trijumfom u polufinalu „Mutua Madrid Open“-a prekinuo niz od sedam uzastopnih poraza od Novaka i poveo na šljaci sa 6-5.

Meč je počeo sa dva brejka španskog tenisera koji je pokazao znatno bolju igru od Novaka u prvom periodu igre. Prednost od četiri gema koju je stekao na startu Nadal je čuvao do kraja seta.

Novak je i u uvodnom gemu drugog seta pretrpeo gubitak servisa. Nadal je zatim poveo sa 0:2 da bi u nastavku naš teniser odigrao dva vrhunska gema i izjednačio na 2:2. Pun samopouzdanja, Rafa je u petom gemu uspeo da zaustavi Novakov nalet i sa novim brejkom obezbedi prednost koja mu je pet gemova kasnije omogućila trijumf i plasman u finale turnira u domovini.

Prvi polufinalni susret na centralnom terenu Manolo Santana trajao je jedan čas i 38 minuta.

„Nadal je bio bolji, zaslužio je da pobedi. Imao je kontrolu od početka do kraja,“ rekao je Novak. „Na kraju drugog seta nisam iskoristio priliku da mu se približim, propustio sam nekoliko šansi. Nisam igrao na visokom nivou, mnogo sam grešaka napravio, posebno u prvom setu. Sa druge strane, Rafa je odigrao izuzetno. Uspeo je u svemu što bi zamislio. Mislim da sam igrao dobro ove nedelje. U Rim idem sa više pozitivnih nego negativnih utisaka. Očekujem da ću igrati sve bolje.”

Statistika: as poeni (4-2), dvostruke servis greške (2-1), direktni poeni (18-20), neiznuđene greške (24-17).

Nole će sledeće nedelje učestvovati na Masters turniru u Rimu, koji je njegova poslednja priprema pred Otvoreno prvenstvo Francuske (22. maj – 11. jun).

Srpski teniser će kao drugi nosilac biti slobodan na startu, da bi u drugom kolu išao na pobednika duela Đanluka Mager (Italija, vajld karta) – kvalifikant.

U prošlogodišnjem finalu na Foro Italiku Novak je poražen od Britanca Endija Mareja rezultatom 3:6, 3:6.

Fotografija: Getty Images

Podeli post