Novak imenovan za svetskog ambasadora dobre volje UNICEF-a

Auto Draft

Fond Ujedinjenih nacija za decu i omladinu (UNICEF) u sredu je imenovao najboljeg tenisera sveta, Novaka Đokovića, za svog globalnog ambasadora dobre volje.

„Novak Đoković je istinski šampion za svu decu sveta. Pokazao je da snažan glas i snažno delovanje mogu da unaprede položaj dece, posebno one najmlađe“, rekla je Joka Brant, zamenica izvršnog direktora UNICEF-a.

Novak se 2011. godine prvi put pridružio timu UNICEF-a kada je postao nacionalni ambasador u Srbiji.

Od tada pruža nesebičnu podršku za unapređenje života dece, posebno one najmarginalizovanije, i ukazuje na značaj obrazovanja i razvoja u ranom detinjstvu. Prepoznavajući njegovu iskrenu posvećenosti pravima deteta, UNICEF ga je pozvao da postane globalni ambasador dobre volje.

Novak je istakao da je odlučan da pomogne UNICEF-u u borbi za bolji život dece, pogotovo one najugroženije.

„Čast mi je što sam postao ambasador dobre volje za UNICEF, i što ću da nastavim da branim i podržavam prava deteta i da pomognem da se svakoj devojčici i svakom dečaku omogući nega i optimalan razvoj u ranom detinjstvu“, rekao je prvi teniser sveta.

Obrazlažući svoju odluku da Novaka proglasi svojim svetskim ambasadorom, UNICEF je istakao da je on već napravio pozitivan pomak u životima mnoge dece, ne samo kao moćan uzor već i kao veliki zagovarač njihovih prava.

U ulozi nacionalnog ambasadora UNICEF-a, posećivao je predškolske ustanove u Srbiji i uveravao koliko je učenje u ranoj dobi značajno. Njegova podrška, kao i podrška Fondacije „Novak Đoković“, pomogli su da se uspostave fleksibilniji, kvalitetniji i inkluzivni predškolski obrazovni program za neku od najugroženije dece u Srbiji.

Novak je u Njujorku potpisao i Memorandum o razumevanju između Svetske banke i Fondacije Novak Đoković, utvrđujući na koji način ove dve institucije mogu da postanu bliži partneri u promovisanju razvoja dece u ranom uzrastu.

Osvajač 54 ATP titule, uključujući devet gren slem turnira, ovim je stao u red prethodnih i sadašnjih UNICEF-ovih ambasadora dobre volje, među kojima su Odri Hepbern, Dejvid Bekam, Hari Belafonte, Orlando Blum, Kejti Peri, Rodžer Mur, Šakira, Maksim Vengerov, Serena Vilijams i drugi.

Podeli post