Novak održao govor u Ujedinjenim nacijama o danu sporta

Novak održao govor u Ujedinjenim nacijama o danu sporta

Najbolji teniser sveta obratio se u petak, 23. avgusta Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, nakon što je usvojena rezolucija o proglašenju Međunarodnog dana sporta, zahvalivši svetskoj organizaciji na tome i ukazujući da je sport osnova da se deca odvoje od ulice i kriminala.

Novak je rekao da je rođen u „maloj, ali ponosnoj zemlji“, koja je prošla kroz teško vreme, pri čemu je sport, kako je naveo, bio tačka koja je značila ohrabrenje i jačanje samopouzdanja kod mladih ljudi.

„Međunarodni dan sporta će promovisati širenje fer-pleja, timskog rada i poštovanja protivnika. Svako uspešno društvo je bazirano na tim osnovama“, ukazao je najbolji srpski i svetski teniser.

On je dodao i da sport za decu širom sveta može da znači „odvajanje od ulice, droge i kriminala“.

„Sport je često ohrabrenje za decu da vežbaju i sanjaju. Ali, to nisu samo trofeji i medalje, već takmičenje i nadogradnja kao put ka boljim pojedincima i boljem društvu“, istakao je Novak.

Predsednik GS UN Vuk Jeremić rekao je nakon usvajanja rezolucije o proglašenju Međunarodnog dana sporta (6. april) da se u sportu iskazuju najvrednije osobine kod ljudi, poput istrajnosti, poštovanja discipline i ličnog integriteta i fer pleja.

Prema njegovim rečima, radi se o istorijskoj rezoluciji, jer sport ima jedinstvenu moć da mobiliše, privuče i inspiriše ljude širom sveta.

„Sport nas inspiriše da prevazilazimo vlastite granice„, ocenio je Jeremić i dodao da se sportski programi koriste da se pošalje poruka o prevenciji od HIV-a i AIDS-a, smanji broj gojaznih, i da se promovišu zdrave navike kod dece i odraslih i obezbedi rodna ravnopravnost.

Fotografija: EPA
Video: United Nations Web TV

Podeli post