Novak posetio vrtić u Lešnici

Ambasador UNICEF-a, proslavljeni teniski as Novak Đoković posetio je u utorak vrtić „Ispod lipa“ u Lešnici, opština Loznica, sa ciljem da podigne svest o značaju ulaganja u rani razvoj i učenje u ranom detinjstvu. Tokom posete, Đoković se družio sa decom, razgovarao sa njihovim roditeljima i starateljima, i susreo se sa predstavnicima lokalnih vlasti.

„Danas sam se opet uverio koliko je vrtić jedno jedinstveno i posebno mesto za decu, gde deca mogu da se druže i kroz igru uče i razvijaju svoju kreativnost i talente, gde dobijaju šansu za najbolji početak u životu. Naša zajednička odgovornost je da obezbedimo da sva deca u Srbiji dobiju ovakvu mogućnost kako bi mogli da se bolje suočavaju sa izazovima i rizicima tokom čitavog života i postanu odgovorni roditelji i građani,“ rekao je Novak koji se prošle godine priključio UNICEF-u da podrži njegov rad u oblasti ranog razvoja dece i inkluzivnog predškolskog obrazovanja.

Srbija ima jednu od najnižih stopa ukjučenosti dece u predškolski sistem u Evropi (približno 44%, u poređenju sa 85% u zemljama članicama EU). Participacija dece pripadnika nekih nacionalnih  manjina, dece koja žive u siromaštvu ili dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom  je čak i niža  (romska deca 8%, deca u najsiromašnijim porodicama 22%, deca iz seoskih područja 29%). Istovremeno,  postojeće predškolske ustanove su u lošem fizičkom stanju i nedostaju im programi koji su prilagođeni za decu čije se životne okolnosti razlikuju u odnosu na većinu.

„Deci iz najugroženijih grupa je najpotrebnija podrška. Neprihvatljivo je da u  rane predškolske programe nije uključeno čak više od polovine  dece u zemlji. Srbija nije ni velika ni bogata zemlja. Ali  baš zbog toga treba da ulaže u svoje najvrednije potencijale, u razvoj ljudskih resursa. Postoje svi dokazi da je ulaganje u rani razvoj najisplativija od svih investicija.Talenti se razvijaju od malena. Zato treba požuriti. Detinjstvo je sada i ne može da se odloži. Nema reprize,” rekla je Judita Rajhenberg, direktorka UNICEF-a u Srbiji, i zahvalila se Novaku za podršku.

Kroz igru i druženje više od četrdesetoro dece je našem najboljem teniseru i ambasadoru UNICEF-a pokazalo svoj vrtić i dvorište, umeće u crtanju i različitim igrama, da bi se na kraju okušali i u kratkoj partiji tenisa na mini terenu od recikliranog materijala. Novak je razgovarao i sa roditeljima i starateljima dece od kojih je čuo kakve dobrobiti deca imaju od pohađanja vrtića.

„Sada sam na mestu gde su i roditelji, i bake i deke osnaženi i srećni što vide kako im deca uživaju i  napreduju. Srećan sam što sam i ja tome doprineo. Nadam se da će i drugi da mi se pridruže“, zaključio je Novak.

Vrtić „Ispod lipa“ u Lešnici uspostavljen je u okviru saradnje u oblasti razvoja u ranom detinjstvu  UNICEF-a, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i CIPa – Centra za interaktivnu pedagogiju, zahvaljujući finansijskoj podršci kompanije IKEA i donaciji Novaka Đokovića. Cilj je da se poveća pokrivenost i poboljša kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja za decu uzrasta od 3 do 5 godina u opštinama u Srbiji koje imaju najniže stope obuhvata  predškolskim obrazovanjem.

Photos: Tanjug

Podeli post