Srpski teniser Novak Đoković dobitnik je prestižne Laureus nagrade za najboljeg sportistu sveta u protekloj godini.

Ovo je rekordni peti put da je Novak izabran za najboljeg sportistu sveta, budući da je prethodno osvojio Laureus nagradu 2012, 2015, 2016. i 2019. godine.

Time je izjednačio rekord svog bivšeg kolege Rodžera Federera, koji je do sada bio jedini sportista koji je pet puta proglašen za najboljeg sportistu godine.

Pored Novaka nominovani su bili i i atletičari Šveđanin Armand Duplantis i Amerikanac Noa Lajls, svetski šampion u Formuli 1 Holanđanin Maks Ferstapen i fudbaleri Argentinac Lionel Mesi i Norvežanin Erling Holan.

Ceremonija dodele Laureus nagrada održana je u Palati telekomunikacija, jednom od simbola Madrida. Tom Brejdi, jedan od najboljih igrača američkog fudbala svih vremena, uručio je Novaku ovo prestižno priznanje.

„Deluje mi neverovatno da od tebe dobijam ovu nagradu. Ti si neko na koga se ugledam i u životu, ne samo u sportu. U poslednjij sat vremena gledao sam neverovatne sportiste koji su napravili neverovatan uticaj na svet sporta, koji inspirišu ceo sport, želim svima da čestitam na uspesima i nominacijama i sovojenim nagradama. Laureus je veoma posebna organizacija i zaista sam počastvovan da primim ovu nagradu 2012. i zahvalan sam na tome što su ljudi koji su osnovali ovu Akademiju prepoznali kakav i koliki uticaj na život ima sport, kako može da menja živote dece. Velika mi je čast što sam što sam deo svega ovoga, nečega što istinski ujedinjuje svet i ljude i koji mladim ljudima pokazuje da je sve moguće i da nije važno odakle ste i koje ste boje kože. Sport nas sve ujedinjuje. Ovde ima i nekih sjajnih tenisera – Rafa, Karlos, Martina, Garbinje… Mi jesmo pojedinačni sport, ali složićemo se da sve uspehe dugujemo svojim porodicama i svojim timovima. Želim da pošaljem poljubac mojoj supruzi, braći, timu, oni su najzaslužniji za moje uspehe“, rekao je Novak.

U 2023. godini, Novak je učestvovao na 12 turnira, od kojih je stigao do osam finala i osvojio čak sedam pehara, dominirajući na više od polovine turnira na kojima je nastupio.

Sa ukupno 98 osvojenih titula u karijeri, Novak je u 2023. dodao trijumf na turniru iz serije 250 u Adelajdu, dva mastersa – Sinsinati i Pariz, tri gren slema – Australijen Open, Rolan Garos i US Open, kao i Završni turnir u Torinu.

Osmi put u karijeri, Novak je završio godinu kao broj jedan na ATP listi, čime se niko drugi ne može pohvaliti, s obzirom na to da se Rodžer Federer zaustavio na šest godina.

Srpski teniser je takođe oborio rekord Štefi Graf od 377 nedelja na prvom mestu (sada već 422), postavši najdugovečniji broj jedan kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji, nakon što je već 2021. nadmašio Federerovih 310 nedelja.

Najvažnije od svega – sa 24 osvojene gren slem titule, Novak je prestigao Rafaela Nadala koji ih ima 22.

Laureus nagrada priznata je kao merilo najznačajnijih dostignuća u svetu sporta. Ustanovljena je 1999. godine i od tada se redovno biraju najbolji pojedinci i timovi.

Fotografije: Profimedia

Podeli post