Novak humanitarac godine u izboru ATP World Tour-a!

Novak Đoković dobitnik je dva izuzetna priznanja za 2012 godinu: ARTUR EŠ HUMANITARAC GODINE, koje se dodeljuje za izuzetne humanitarne doprinose i nagrade ATP WORLD TOUR NO.1, koju dobija teniser koji završi sezonu na mestu broj jedan svetske rang liste.

Nagrade dodeljuje Asocijacija Teniskih Profesionalaca.

Tokom proteklih godinu dana Novak je ostvario veliki broj humanitarnih aktivnosti.

Novak Đoković Fondacija prikupila je 1.4 miliona dolara za obrazovanje dece na humanitarnoj večeri u Njujorku u septembru. Novak je, takođe, sa svojim sponzorom, kompanijom UNIQLO pokrenuo program “Odeća za osmeh”, osnovan je fond od 10 miliona dolara, a u toku je prikupljanje projekata. Svi zainteresovani preko sajta uniqlo.com šalju svoje predloge kako bi deci izmamili osmeh, kampanja je globalna i najbolji predlozi na kraju će biti finansijski pomognuti i realizovani.
Novak je ambasador UNICEFa i svojim zalaganjem pomaže da rani razvoj dece u Srbiji bude mnogo kvalitetniji.

„Ova nagrada mi lično znači više od bilo koje druge. Ne samo meni, već i svima onima koji su zajedno sa mojoj fondacijom učestvovali u mnogim humanitarnim aktivnostima. Ovo je sjajna motivacija za sve nas da i dalje pomažemo ljudima, naročito deci koja žive u teškim uslovima širom sveta i nažalost nemaju mogućnosti da ostvare svoje snove“, izjavio je Novak na svečanoj ceremoniji dodele priznanja u utorak u O2 areni.

Artur Eš, po kome je nagrada dobila ime, bio je vrhunski teniser 1960-ih i 1970-ih godina prošlog veka. Postao je prvi afro-američki teniser koji je osvojio gren slem turnir. Bio je i prvi crnac koji je izabran u Dejvis kup reprezentaciju SAD i jedini tamnoputi igrač koji je osvojio titule u singlu na Vimbldonu, US Openu i Australijen Openu. Artur Eš je upamćen i kao veliki borac za pitanja socijalne pravde, rasne jednakosti, humanosti, zdravlja. Njemu u čast najveći teniski stadion na svetu nosi naziv, i to na US Openu. „Dečji dan“ na ovom gren slemu, gde se poznati teniseri druže sa klincima, takođe se zove po Ešu, baš kao i sportski centar u Ričmondu, gde je Artur rođen. Po Ešu je nazvana i nagrada za hrabrost u sklopu ESPI priznanja, odnosno nagrada za humanost u izboru ATP tura, kao i brojnih drugih priznanja. Nagradu su do sada dobijali Rafael Nadal, Rodžer Federer, Karlos Moja, Endi Rodik, Ivan Ljubičic, Džejms Blejk, Gustavo Kirten…

Drugu godinu zaredom Novak je primio nagradu za broj 1 na ATP listi na kraju sezone.

„Ogromna je čast vratiti se u London i primiti ovu divnu nagradu drugu godinu zaredom. Osećaj je neverovatan. Ne mogu opisati koliko sam srećan u ovom trenutku. Nadam se da se moje putovanje ne završava ovde i da ćemo moj tim i ja imati još prilika da se borimo za ovaj trofej“, rekao je Novak.

Novak je početkom godine uspešno odbranio titulu na Australijen Openu, igrao je finala na šest Masters 1000 turnira od kojih je osvojio Majami, Toronto i Šangaj. Trijumfovao na turniru u Pekingu, a na Rolan Garosu i US Openu je bio finalista.

Odigrao je 82 meča, od kojih je iz 70 izašao kao pobednik. Ovo je treći put u četiri godine da Novak dođe do najmanje 70 pobeda u sezoni.

U 2011. Novak je izabran za najboljeg igrača na svetu. 2006. i 2007. godine dobijao je nagrade za igrača koji je najviše napredovao na ATP turu.

Svi dobitnici ATP World Tour nagrada za 2012. godinu:

ATP World Tour No. 1 – Singl: Novak Đoković (Srbija)
ATP World Tour No. 1 – Dubl: Bob Brajan i Majk Brajan (SAD)
Stefan Edberg „sportsko ponašanje i fer plej“ nagrada: Rodžer Federer (Švajcarska)
Povratnik godine: Tomi Has (Nemačka)
Novajlija godine: Martin Kližan (Slovenija)
Igrač koji je najviše napredovao: Marinko Matošević (Australija)
Artur Eš humanitarac godine: Novak Đoković (Srbija)
Favorit navijača sajta ATP tura (singl): Rodžer Federer (Švajcarska)
Favoriti navijača sajta ATP tura (dubl): Bob Brajan i Majk Brajan (SAD)

Fotografije: AP

Podeli post