Svetski i regionalni mediji o Novakovom uspehu u Melburnu

SVI najveći listovi na planeti, od Sjedinjenih Američkih Država, preko Brazila, Kine, Rusije, Singapura, Australije, Velike Britanije, Španije, Meksika do ostalih zemalja, sa posebnom inspiracijom izveštavali su o Novakovom uspehu u Melburnu. Naslovi poput „Kralj antipoda“, „Istorijski het-trik Srbina“, „Novak razarač“, „Marej u nokdaunu, Đokoviću titula“, samo su deo repertoara koji ugledne dnevne novine i internet portali nude svojim čitaocima dan posle vrhunskog rezultata svetskog broja jedan u Melburnu.

Američki ESPN stavio je naslov „Super Srbin“, opisujući kako je u finalu Australijen Opena vođena otvorena i izjednačena borba cela dva sata, kada je Novak iskoristio prednost „ranjenog“ Mareja. Ovaj ugledni sportski magazin poredi Novaka i sa „Čarobnjakom iz Oza“, detaljno opisujući meč za titulu u Melburnu, navodeći rezultate i rekorde Novaka.

Najpopularniji brazilski list „O Globo“ takođe je dao opširan izveštaj o uspehu najboljeg igrača sveta, uz naslov „Đoković ispisao istoriju osvojivši Australiju po četvrti put“. Ujedno, za svoje čitaoce su postavili i linkove za video klipove sa svih Novakovih finala iz Melburna.

Britanski Telegraf bavio se temom kako je Novak Đoković postao šampion, dajući uputstva Endiju Mareja šta to što bi trebalo da preuzme od Srbina kako bi i on bio takav. Englezi zaključuju kako je četvrtfinalni meč protiv Melcera na Rolan Garosu pre skoro tri godine bila prekretnica u njegovoj karijeri, potkrepljujući to izjavama Noletovog trenera Marjana Vajde iz jednog od ranijih intervjua.

Agencija AFP istakla je kako je Đoković podigao tenis na nove visine.
– Novak se izmenio od dragocenog ali krhkog talenta, da bi uspostavio nove standarde u muškom tenisu, podižući lestvicu koju su postavili Rodžer Federer i Rafael Nadal – pišu Francuzi.

Rojters je nazvao Novakovu pobedu u finalu Australijen Opena „igrom mačke i miša“.
– Ovog puta Đoković posle trijumfa nije skidao majicu, niti je svojim karakterističnim urlikom proslavio pobedu, kao što je to učinio prošle godine. Samo je, jednostavno, odisao oduševljenjem zbog četvrte titule u Melburnu – ocenio je Rojters.

Britanski javni servis BBC preneo je oduševljenje četvorice legendarnih asova, Borisa Bekera, Džona Lojda, Peta Keša, Džeremija Bejtsa koji su na sav glas hvalili Srbina.
– Novak je bio agresivniji, više je rizikovao i koristio je svoje šanse. Naučili smo da je Đoković došao na novi nivo u odnosu na pre. Podigao je ritam i igrao sve bolje i bolje. Novak je nadigrao Mareja i to je razlog zašto je pobedio – ističe Beker.

Najugledniji sportski list u Evropi, francuski L’Ekip nazvao je Novaka „Razaračem“ zbog svega što je pokazao u Australiji.
– Simetrija je dosadna – napisao je Viktor Igo i u jednoj rečenici opisao finale između Novaka Đokovića i Endija Mareja, pesničkim uvodom krenuli su Francuzi u analizu uspeha u Melburnu.
Na kraju teksta istaktnuo je divljenje kako je pored svega što je uradio, Nole stigao i na avion u 3 ujutro da bi otišao u Evropu, zbog obaveza u Dejvis kup reprezentaciji Srbije.

Najpopularniji italijanski sportski dnevni list Gazeta delo sport takođe je dosta pažnje posvetio Đokoviću. Naslov je: „Novak osvojio treći pehar za redom, a Marej pao u nokdaun“.
– Đokoviću je uspelo ono što nikom pre toga nije – tri uzastopne titule, a četiri ukupno, koliko su osvojili i Federer i Agasi – pišu Italijani.

Rusi su oduševljeni Novakom, a novine „Sport ekspres“ naširoko pišu o „Istorijskom het-triku Đokovića“, opisujući do detalja njegov put do trofeja. Uz to, novinar Vladas Lasickas prepričava iz Melburna kako mu je britanski kolega uoči finala savetovao da „sav novac koji ima uloži na Mareja, jer je u proteklih pet godina u Australiji titulu uvek osvajao igrač koji je drugi završio polufinale“. Naravno, Rus ga nije poslušao.

„Kralj antipoda“ naslov je u španskoj Marki, čiji novinari izveštavaju o tome kako je Novak prvi teniser u istoriji koji je osvojio tri pehara za redom u Melburnu, napominjući da je Srbin dominantan i neverovatan na južnoj hemisferi.
– Svetski broj jedan je počeo sezonu u velikom stilu. Ponovo je ispisao svoje ime u istoriji ovog sporta – pišu Španci.

Hrvatski mediji najviše pažnje usmerili su ka svojoj junakinji Ani Konjuh, koja je postala šampionka Australijen Opena u juniorskoj konkurenciji, kao i bronzi rukometaša u Španiji. Ipak, značajan prostor posvećen je i Novaku, za koga je Jutarnji list dao naslov „Kralj Melburna – Novak uništio Mareja za novu veliku titulu“.
– Đoković je prvi teniser od 1968. godine koji je tri puta uzastopno slavio u Melburnu – piše Jutarnji list.

Večernji list je u prvi plan, takođe, istakao kako je „Novak pobedio Mareja i ušao u istoriju Australijen Opena“, a u komentarima hrvatskih čitalaca i posetilaca njihovog internet sajta ističu se brojne čestitke i pohvale na račun Srbina.
Čestitke su uputili i čitaoci Slobodne Dalmacije, koja je prenela izveštaj iz finala, uz izjave igrača posle meča.

Đoković je glavna tema sportskih redakcija u Republici Srpskoj. Pa su tako Nezavisne novine iz Banjaluke dale naslov „Đoković piše tenisku istoriju, odbranjena titula u Melburnu“, uz opširan izveštaj sa meča.
Dnevni Avaz, iz Sarajeva, na internet portalu svog lista, dao je kratku vest o finalu, sa naslovom „Đoković pobedio Mareja za istorijski uspeh“, dodavši da je Srbin zadržao prednost na ATP listi u odnosu na drugoplasiranog Federera od 2.655 poena.

Crnogorski list „Vijesti“ u izveštaju posle finala istakao naslov „Đoković kralj Melburna“, istakavši da je Novak definitivno potvrdio da je nenadmašan u Australiji.
– Time je prvi igrač planete ispisao zlatne strance ovog sporta, ostvario je het-trik u Melburnu i postao prvi igrač otkako je tenis 1968. godine postao profesionalni sport – pišu Vijesti online.
U štampanim izdanjima o Đokoviću su pisale i druge crnogorske novine, kao što su Dan i Pobjeda.

Fotografija: Getty Images

Podeli post